Soparnik je tradicionalni dalmatinski specijalitet koji je nastao u mjesto Poljice, a zapravo se radi o piti sblitvom i mladim lukom. Tradicionalno se priprema u kominu i pokriva žarom, a prosječna veličina mu varira između 90-110 cm. Bitno ga je jesti toplog, a prepoznat ćete ga po upečatljivom rezanju u obliku romba.
Dobio je oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Jelo koje se nekad smatralo sirotinjskom hranom danas je pravi dalmatinski specijalitet koji svi trebaju probati barem jednom.
Za vas smo pronašli verziju recepta koju možete napraviti doma i uživati u okusima starinske dalmatinske kuhinje.
Sastojci:
Tijesto
- 500 g brašna
- sol
- 3 žlice maslinovog ulja
- 250 ml vode
Nadjev:
- 1 vezica peršina
- 1 vezica mladog luka
- 1 kg blitve
- maslinovo ulje
- 4 režnja češnjaka
- sol
Priprema:
Pomiješajte prosijano brašno, dodajte sol, maslinovog ulja i vode te umijesite tijesto. Omotajte ga folijom i stavite u hladnjak da odmori na otprilike pol sata. Listove blitve dobro oprite i uklonite središnji bijeli dio. Listove narežite na trakice i dodajte nasjeckanog maldog luka. Sve posolite i dodajte maslinovog ulja. Tijesto podijelite po pola i svaku polovicu razvaljajte u obliku kruga.
Uzmite tepsiju za pečenje pospite brašnom i pomoću valjka prebacite polovicu. Tijesto nadjenite, pospite natrganim listićima peršina te poklopite dugom polovicom tijesta. Rubove spojite tako da ih zavrnete prema unutra. Vilicom probušite s gornje strane da se tijesto kod pečenja ne napuše. Pecite 20 minuta na 200ºC. Nakon što ga izvadite premažite ga tršćanskim.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice