Već smo pisali o raznim specijalitetima od tijesta koji se tradicionalno pripremaju u zemljama diljem svijeta, na primjerindijska pogača naan koja je slična lepinji ili marokanske palačinke od griza. Ako ste u potrazi za varijantama palačinki i sličnog tijesta koje možete puniti sočnim nadjevima, isprobajte gozleme. To je tradicionalno tursko jelo od tijesta punjeno mljevenim mesom, feta sirom i povrćem poput blitve ili špinata.
Nešto slično su između palačinki i pogača, peku se u tavi, a možete ih puniti nadjevom koji volite. S portala Stil Kurir prenosimo recept za gozleme punjene feta sirom i špinatom.
Sastojci
350 g brašna
2 žličice soli
1 žličica šećera
7 g kvasca
250 ml mlake vode
Za nadjev:
špinat ili blitva
feta sir
Recept za turske palačinke gozleme
Aktivirajte kvasac
Pomiješajte vodu, kvasac i šećer i ostavite da se smjesa aktivira.
Zamijesite tijesto
Pomiješajte brašno i sol, dodajte dignuti kvasac i zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dvije loptice, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.
Narežite
Špinat ili blitvu operite i očistite te nasjeckajte. Pomiješajte sa sirom i posolite, ali budite oprezni jer je feta sir slan.
Razvaljajte
Tijesto podijelite na 4 dijela, svaki dio tanko razvaljajte, na jednu polovicu stavite nadjev, preklopite, dobro zatvorite krajeve.
Pržite
Pržite na 2 žlice ulja u zagrijanoj tavi sa svih strana.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice