Već smo pisali o raznim specijalitetima od tijesta koji se tradicionalno pripremaju u zemljama diljem svijeta, na primjerindijska pogača naan koja je slična lepinji ili marokanske palačinke od griza. Ako ste u potrazi za varijantama palačinki i sličnog tijesta koje možete puniti sočnim nadjevima, isprobajte gozleme. To je tradicionalno tursko jelo od tijesta punjeno mljevenim mesom, feta sirom i povrćem poput blitve ili špinata.

Nešto slično su između palačinki i pogača, peku se u tavi, a možete ih puniti nadjevom koji volite. S portala Stil Kurir prenosimo recept za gozleme punjene feta sirom i špinatom.

Sastojci

350 g brašna

2 žličice soli

1 žličica šećera

7 g kvasca

250 ml mlake vode

Za nadjev:

špinat ili blitva

feta sir

Recept za turske palačinke gozleme

9:26
Korak 1

Aktivirajte kvasac

Pomiješajte vodu, kvasac i šećer i ostavite da se smjesa aktivira.

9:29
Korak 2

Zamijesite tijesto

Pomiješajte brašno i sol, dodajte dignuti kvasac i zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dvije loptice, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.

9:30
Korak 3

Narežite

Špinat ili blitvu operite i očistite te nasjeckajte. Pomiješajte sa sirom i posolite, ali budite oprezni jer je feta sir slan.

9:30
Korak 4

Razvaljajte

Tijesto podijelite na 4 dijela, svaki dio tanko razvaljajte, na jednu polovicu stavite nadjev, preklopite, dobro zatvorite krajeve.

9:30
Korak 5

Pržite

Pržite na 2 žlice ulja u zagrijanoj tavi sa svih strana.