Panzanella, zimska verzija omiljene salate sa starim kruhom

Pripremite mrkvu, ciklu, bundevu, batat, repu... Prilog ili samostalno jelo, manje je važno, jer ova je salata pravo zimsko osvježenje

Shutterstock

Ukusnu ljetnu salatu, u kojoj je, vjerovali ili ne, duša salate stari kruh, a u koju se dodaju i rajčice, ulje i ocat, te masline, kapari, svježa paprika, krastavac, ljubičasti luk te neke vrste sira poput mozzarelle i ribanog parmezana, odlučili smo pripremiti u zimskoj verziji. Mrkva, cikla, bundeva, batat, repa, kelj – povrće je koje će u kombinaciji s kruhom, umacima te sirom oduševiti vaša nepca. Ukoliko niste ljubitelj prevelikog miksa povrća, odaberite ono koje vam je drago ali ne preskačite kelj. Zanimljiva je i činjenica kako će ova zimska panzanella biti još ukusnija ukoliko je pripremite nekoliko sati prije posluživanja, jer je važno da kruh pokupi umak i sokove povrća. Netom prije posluživanja začinite s malo maslinovog ulja te vinskog octa, krupne soli i svježe mljevenog papra, lagano promiješajte te poslužite.

Ova je salata u ljetnoj verziji često glavno jelo. Isto vrijedi i za ovu, zimsku verziju ali ova salata je i odličan prilog zimskim mesnim pečenjima i umacima.

Zimska panzanella

Sastojci (za 4 do 6 sati):
Polovica štruce sourdough kruha (dobrodošle su u verzije seljačkog, lovačkog...)
maslinovo ulje
sol, svježe mljeveni papar
900 g povrća, mrkva, cikla, repa, batat, bundeva; očišćenog i narezanog na komadiće
1 manji luk, nasjeckan na komadiće
svežanj toskanskog kelja (dugačke stabljike), očišćen od sredine te narezan na komadiće veličine zalogaja
110 g kozjeg sira

Za preljev:
60 g maslaca
malo svježeg ružmarina
3 žlice jabučnog octa
2 žličice senfa
2 žličice javorovog sirupa
malo svježe mljevenog papra

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Kruh narežite na kriške te svaku krišku narežite na komadiće. Kruh koji ste pokapali s malo maslinovog ulja, začinili s malo soli i papra, te dobro promiješali, rasporedite po limu za pečenje obloženom papirom za pečenje. Pecite 6 do 8 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju pečenja. Odložite kako bi se ohladilo.
Narezano povrće rasporedite po limu za pečenje. Začinite s malo maslinovog ulja, soli i papra. Dobro promiješajte kako bi se povrće povezalo s uljem i začinima. Pecite u pećnici oko 40 minuta, uz povremeno okretanje kako bi se povrće ravnomjerno zapeklo. Za vrijeme pečenja pripremite preljev za salatu i to tako da narežete maslac te ga na laganoj vatri otopite. Kuhajte nekoliko minuta kako bi se postigla orašasta aroma. Dodajte ružmarin na svega nekoliko sekundi pa ga izvadite. Sklonite s vatre te polako dodavajte ocat, senf, javorov sirup, sol i papar.
Svježi kelj iomekšajte rukama. Pečeno povrće prebacite u posudu za pripremu salate u koju ste dodali i kelj. Dodajte kruh te sve prelijte svježe pripremljenim preljevom. Sve dobro promiješajte. Odložite kako bi salata odstajala, kruh pokupio najbolje od preljeva, jer kruh ne smije ostati suh. Prije posluživanja kušajte te po želji dodajte još malo maslinovog ulja, octa, sol ili papra.