Znate li da je leća idealna za pripremu salata, a slanutak uz leću? Zvuči zabavno, ali i ukusno za sve obožavatelje tih dviju namirnica. Hranjivi slanutak i leća odlično se kombiniraju s raznim povrćem, zelenom salatom te feta sirom, a sve je to i više nego dovoljno za hranjivi obrok. Odličan je prilog pečenome mesu, piletini, ali i ribi s gradela te hranjiv zalogaj koji se može poslužiti uz komade tostirane pogače ili hrskavu tortilju. Obje su namirnice vrlo hranjive i odličan izvor nutrijenata. Savršen spoja finog i zdravog, što je dovoljan poziv da se okušate u pripremi ove salate, ali i nekih novih varijanti.

I savjet više - ovu salatu možete pripremiti i dan unaprijed te je čuvati u hladnjaku ali feta sir dodajte netom prije posluživanja. Za ljubitelje salata koje spajaju slične okuse donosimo recept za pripremu salate od graha i slanutka!

Zdrava salata od leće i slanutka

Sastojci:

2 šalice žute leće
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
limun
1 konzerva slanutka
1 krastavac
pola glavice zelene salate ili dvije šake rikole
kim
svježa menta i peršin
100 g feta sir
sol, papar

Priprema:

Namočite leću u mlaku vodu pa pustite da odstoji neko vrijeme. Kada lagano nabubri, stavite je kuhati u posoljenu vodu. Za to vrijeme nasjeckajte salatu, krastavac, češnjak, mentu i peršin. U posudi pomiješajte slanutak iz konzerve, nasjeckano povrće i začine te dodajte kumin. Kada je leća kuhana, ohladite je i ubacite u posudu. Začinite mješavinom limunova soka, soli, papra i češnjaka. Pomiješajte i na vrh stavite feta sir. Na kraju sve zalijte maslinovim uljem. Po želji u salatu ubacite i koju crnu maslinu.