Pamuk kiflice smatraju se jednim od najukusnijih slanih jela, a zbog neodoljivog okusa i prozracnog tijesta nestaju sa stola u rekordnom roku. Možete ih raditi i slatke i slane, obicne ili s nadjevom po želji!
Sastojci za tijesto:
1 kg glatkog brašna
700 ml mlijeka
200 ml suncokretovog ulja
1 vrecica praška za pecivo
1 cajna žlicica soli
40 g svježeg kvasca (1 kockica)
1 žlica šecera
Za premaz:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
2 žlice sjemenki sezama
Priprema:
Kvasac i šecer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka, pa ostavite 10 minuta da zapjeni. U glatko brašno koje ste usuli u veliku zdjelu stavite kvasac, sol, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte malo brašna, ali ne previše. Ostavite oko 45 minuta na toplom mjestu da se diže, pokriveno cistom kuhinjskom krpom.
Tijesto razvaljajte na oko centimetar debljine i izrežite trokute koje cete zarolati u rolice. Kada ih oblikujete, razmaknute ih stavite na lim za pecenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Ukljucite pecnicu da se grije na oko 200 stupnjeva.
Žumanjke pomiješati sa mlijekom i premazati dobivene kiflice i odozgo posuti sezamom. Vrijeme pecenja ovisi o velicini kiflice, a za one velicine dlana dovoljno je oko 25 minuta.