Tikvice su vrlo zahvalne u kombinaciji s raznim sastojcima. Neutralne prirode, s minimalnim brojem kalorija, zdrav su dodatak svakom obroku.
Osim ugljikohidrata, bjelančevina i masti, sadrže i sljedeće minerale: mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij. Vjerovali ili ne, tikvice su odličan izvor vitamina C, a osim njega sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin i vitamin K. Tu su i dijetalna vlakna , lutein, zeaksantin i beta karoten. Danas vam donosimo recept za pitu od tikvica i sira.
Sastojci:
3 srednje tikvice
3-4 jaja
100 g brašna
150-200 g pureće šunke (ili neke druge šunke)
200 g edamera, trapista ili mozzarelle
180 g kiselog vrhnja 12% m.m
sol, povrće, papar
Priprema:
Tikvice ogulite i uzdužno narežite na što tanje komade. Stavite u cjedilo i posolite, pa stavite tako 30 minuta. Tikvice ocijediti od soka i uvaljati u brašno, zagrijte ulje.
Ispecite tikvice dok malo ne porumene. Pržene prebaciti na papirnate ubruse da skupe masnoću. Također zdravija opcija, mogu se peći u pećnici na papiru za pečenje. Nauljite unutrašnjost posude za pečenje i stavite red tikvica.
Na tikvice posložiti naribanu šunku i sir i tako redom dok se svi sastojci ne potroše. Zadnji sloj završite šunkom. Umutiti kiselo vrhnje i jaja i preliti preko tikvica. Na to staviti naribani sir i peći na 200C oko 30 minuta.