Ako ste na dijeti i ne možete zamisliti ručak ili doručak bez kruha, predlažemo da pripremite zdravi kruh koji se ne mesi.
Za ovu vrstu kruha potrebno je napraviti prirodni kvasac. Riječ je, naime, o mješavini brašna i vode, koja prirodno fermentira uz pomoć bakterija. Držite ga u hladnjaku do upotrebe.
Sastojci:
150 g prirodnog kvasca
320 g brašna
oko 2,5 dcl mlake vode
0,5 žlice soli
Po želji razne sjemenke (bundeva, suncokret, lan)
Priprema:
Prvo stavite kvasac u plastičnu posudu, dodajte vodu i sol, pa promiješajte. Zatim dodavati brašno, uz stalno miješanje pjenjačom, dok se ne dobije homogena smjesa. Ako je pregusto dodajte malo vode. Količina potrebne vode ovisi o tome koliko brašno upije. Na kraju dodati sjemenke po želji.
Smjesu staviti u kalup obložen papirom za pečenje i ostaviti da odstoji nekoliko sati (5-8) na toplom mjestu. Pecite ga na 180 stupnjeva oko sat i pol.
Za ovu vrstu kruha potrebno je napraviti starter, odnosno prirodni kvasac. Riječ je, naime, o mješavini brašna i vode, koja prirodno fermentira uz pomoć bakterija. Držite ga u hladnjaku do upotrebe.