Svi pamtimo okus mekih i toplih uštipaka iz djetinjstva. Isprobajte ovaj stari recept za uštipke i napravite odličan slani ili slatki doručak, a ovo mekano tijesto ukusno je i kao prilog mnogim jelima.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 800 ml mlake vode (ili pola mlijeka, pola vode)
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- pakiranje svježeg kvasca
Priprema:
Pomiješajte brašno i sol, dodajte izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno toplu vodu. Zamijesite mekano tijesto, može biti malo ljepljivo. Tijesto dobro izmijesite sve dok se ne počne odvajati od ruba posude i dok se u tijestu ne stvore mjehurići zraka. Takvo tijesto prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže. Kad naraste ponovno ga promiješajte pa pustite da još malo naraste.
Uštipci se prže na srednjoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj posudi. Treba vam puno ulja ili masti da isplivaju, pa je bolje uzeti manju tepsiju i peći jednu ili dvije odjednom. Kad je tijesto naraslo mokrim rukama zahvatite malo tijesta, razvaljajte ga u mekano tijesto i stavite u vruće ulje. Pržite ih nekoliko minuta s obje strane, a zatim ih izvadite na ubrus da se ocijedi višak masnoće.