NAJBOLJI STARI RECEPT ZA UŠTIPKE: Mekani i sočni zalogajčići od tijesta po starom receptu

Uštipci su odličan doručak, užina ili večera, ali i prilog uz glavno jelo.

Shutterstock

Svi pamtimo okus mekih i toplih uštipaka iz djetinjstva. Isprobajte ovaj stari recept za uštipke i napravite odličan slani ili slatki doručak, a ovo mekano tijesto ukusno je i kao prilog mnogim jelima. 

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 800 ml mlake vode (ili pola mlijeka, pola vode)
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • pakiranje svježeg kvasca

Priprema:

Pomiješajte brašno i sol, dodajte izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno toplu vodu. Zamijesite mekano tijesto, može biti malo ljepljivo. Tijesto dobro izmijesite sve dok se ne počne odvajati od ruba posude i dok se u tijestu ne stvore mjehurići zraka. Takvo tijesto prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže. Kad naraste ponovno ga promiješajte pa pustite da još malo naraste.

Uštipci se prže na srednjoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj posudi. Treba vam puno ulja ili masti da isplivaju, pa je bolje uzeti manju tepsiju i peći jednu ili dvije odjednom. Kad je tijesto naraslo mokrim rukama zahvatite malo tijesta, razvaljajte ga u mekano tijesto i stavite u vruće ulje. Pržite ih nekoliko minuta s obje strane, a zatim ih izvadite na ubrus da se ocijedi višak masnoće.