Langoši, languši, langušice ili poderane gaće, poznat su i omiljen zalogaj od prženog tijesta u Mađarskoj, ali i u Međimurju gdje su posebno aktualni ovih dana kada se obilježava Porcijunkulovo. Inače se oduvijek pripremaju u vrijeme poklada, ali i svakog proštenja ili važnog događaja u Međimurju.

Ako se ovih dana nađete u Čakovcu na poznatom Porcijunkulovom, zamirisat će vam sa štandova, ali jednostavno ih možete pripremiti i sami i dodati nadjev po želji. Možete ih jesti namazane s kečapom, ajvarom, majonezom, kiselim vrhnjem i češnjakom ili sirom, a slatku verziju s marmeladom, pekmezom ili čokoladom.

Najbolji recept za langoše
Shutterstock 

 Donosimo vam recept za popularne međimurske langoše. 

Recept za langoš

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 500 ml jogurta
  • 200 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 3 žličice soli
  • 1 žlica šećera 
  • 1 prašak za pecivo

Priprema

Izmrvite kvasac u šalicu toplog mlijeka i dodajte malo šećera. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, umućena jaja i jogurt te dodajte dignuti kvasac. Zamijesite u glatko tijesto te ostavite da odmara pola sata. Nakon toga oblikujte loptice koje ćete razvući u željeni oblik i pržiti u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Pečene langoše stavite na papirnate ubruse kako biste ocijedili višak masnoće.