Langoši, languši, langušice ili poderane gaće, poznat su i omiljen zalogaj od prženog tijesta u Mađarskoj, ali i u Međimurju gdje su posebno aktualni ovih dana kada se obilježava Porcijunkulovo. Inače se oduvijek pripremaju u vrijeme poklada, ali i svakog proštenja ili važnog događaja u Međimurju.
Ako se ovih dana nađete u Čakovcu na poznatom Porcijunkulovom, zamirisat će vam sa štandova, ali jednostavno ih možete pripremiti i sami i dodati nadjev po želji. Možete ih jesti namazane s kečapom, ajvarom, majonezom, kiselim vrhnjem i češnjakom ili sirom, a slatku verziju s marmeladom, pekmezom ili čokoladom.
Donosimo vam recept za popularne međimurske langoše.
Recept za langoš
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 500 ml jogurta
- 200 ml mlijeka
- 2 jaja
- 3 žličice soli
- 1 žlica šećera
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Izmrvite kvasac u šalicu toplog mlijeka i dodajte malo šećera. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, umućena jaja i jogurt te dodajte dignuti kvasac. Zamijesite u glatko tijesto te ostavite da odmara pola sata. Nakon toga oblikujte loptice koje ćete razvući u željeni oblik i pržiti u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Pečene langoše stavite na papirnate ubruse kako biste ocijedili višak masnoće.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice