DŽEM OD ŠLJIVA IZ PEĆNICE: Priprema se od prirodnih sastojaka, a kad se peče, cijela kuća miriši po začinima

Iskoristite sezonu šljiva i napravite ukusan pekmez.

Shutterstock

Svi obožavamo domaći pekmez ili džem od šljiva, ali kuhanje voća zahtjeva često miješanje pa mnogi preskaču pripremanje zimnice. Zbog toga će vas sigurno razveseliti recept za džem od šljiva koji se peče u pećnici. Pećnica će odraditi većinu posla, a zbog dodatka cimeta i ruma cijela kuća će mirisati na džem dok ga pečete.

Recept za džem od šljiva iz pećnice

Sastojci:

1 kg šljiva
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1 žličica ruma
200 g šećera (po želji)

Shutterstock 

Priprema:

Šljive operite i obrišite te im izvadite koštice. Posložite ih u tepsiju (može i u pećnicu) i pospite prstohvatom soli. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko sat vremena. Šećer nije potreban, ali ako ga želite dodati na pola pečenja, pospite ga po šljivama i promiješajte. Povremeno pogledajte i po potrebi promiješajte.

U gotov pekmez dodajte cimet i rum, promiješajte, pa ulijte u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite, pa ih okrenite naopako i tako držite 5 minuta. Staklenke ponovo okrenite i ohladite.

 Izvor: Stvar ukusa