Kasno ljeto vrijeme je kad se voće i povrće počinje pripremati za zimnicu. Bilo da imate svoj vrt i povrtnjak i imate višak voća i povrća ili pak kupujete voće i povrće ciljano za zimnicu, mogu vam se dogoditi neke od ovih grešaka zbog kojih će se zimnica pokvariti prije nego ćete je moći pojesti. 

Prezrelo voće i povrće

Mnogi vjeruju da će zimnica biti slađa i ukusnija ako se koristi zrelo voće i povrće, ali nije tako. Voće će se puno brže razgraditi i pokvariti, čak i ako koristite konzervanse. Stoga birajte čvrste plodove koji nisu oštećeni.

Greške kod pripreme zimnice
Shutterstock 

Nepravilno sterilizirane staklenke

Ako su staklenke loše ili nedovoljno sterilizirane, u njima se mogu zadržati bakterije i razni štetni mikroorganizmi koji mogu dovesti do fermentacije voća i povrća. Kako bi se izbjegao rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija pravilno izvede.

Dobro oprane staklenke i poklopce stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 15-20 minuta. Vodite računa da zimnicu dobro zatvorite, odnosno dobro pričvrstite poklopac da u njih ne ulazi zrak.

Loše mjesto za pohranu

Zimnica će trajati dulje ako se čuva na mjestu gdje nema propuha, vlage, topline i sunčeve svjetlosti. Sve su to faktori koji utječu na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u staklenci i njihovo brže kvarenje.