Kasno ljeto vrijeme je kad se voće i povrće počinje pripremati za zimnicu. Bilo da imate svoj vrt i povrtnjak i imate višak voća i povrća ili pak kupujete voće i povrće ciljano za zimnicu, mogu vam se dogoditi neke od ovih grešaka zbog kojih će se zimnica pokvariti prije nego ćete je moći pojesti.
Prezrelo voće i povrće
Mnogi vjeruju da će zimnica biti slađa i ukusnija ako se koristi zrelo voće i povrće, ali nije tako. Voće će se puno brže razgraditi i pokvariti, čak i ako koristite konzervanse. Stoga birajte čvrste plodove koji nisu oštećeni.
Nepravilno sterilizirane staklenke
Ako su staklenke loše ili nedovoljno sterilizirane, u njima se mogu zadržati bakterije i razni štetni mikroorganizmi koji mogu dovesti do fermentacije voća i povrća. Kako bi se izbjegao rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija pravilno izvede.
Dobro oprane staklenke i poklopce stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 15-20 minuta. Vodite računa da zimnicu dobro zatvorite, odnosno dobro pričvrstite poklopac da u njih ne ulazi zrak.
Loše mjesto za pohranu
Zimnica će trajati dulje ako se čuva na mjestu gdje nema propuha, vlage, topline i sunčeve svjetlosti. Sve su to faktori koji utječu na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u staklenci i njihovo brže kvarenje.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice