Sezona je kuhanja džemova, pekmeza i marmelada od voća, a jedan od najpopularnijih okusa zasigurno je šljiva. Obogatite okus pekmeza od šljiva čokoladom i uz jednostavan recept napravite najslađu zimnicu. Odlično paše uz palačinke, namazan na kruh, a zbog čokolade će mu biti teško odoljeti i kao nešto brzo i slatko na žličicu izravno iz staklenke.
Sastojci:
2 kg šljiva
500 g šećera
150 g tamne čokolade
Priprema:
Šljive operite i izvadite im koštice. Stavite ih u duboki lonac, pospite šećerom i kuhajte. Tijekom kuhanja na površini će se stvarati pjena koju morate skupljati žlicom. Povremeno promiješajte i pazite da ne zagori.
Nakon pola sata, kada su šljive omekšale, izmiksajte ih štapnim mikserom, pa nastavite kuhati još 5 do 10 minuta. Dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi.
Kad se malo prohladi, još topao pekmez ulijte u prethodno sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcima i okrenite ih naopako. Pustite da se potpuno ohlade, a zatim ih spremite na tamno i hladno mjesto.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice