TURSKE PIDE: Savršeno hrskavo tijesto s nadjevom po želji, uz ovaj specijalitet zaboravit ćete na klasičnu pizzu

Donosimo recept za popularan turski streetfood.

Shutterstock

Turski streetfood pide zapravo je turska verzija pizze, ali jednostavnija. Tijesto je vrlo slično, a izgledaju poput lađica od tijesta s nadjevom po želji u sredini. Nadjev može biti mesni, od šunke do mljevenog mesa ili od povrća, gljiva, čak i jaje na oko.

Donosimo vam recept za savršeno hrskavo tijesto s kojim će ovaj specijalitet biti ukusniji od klasične pizze.

Recept za turski pide

Sastojci:

  • 850 + 50 g brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 10 g suhog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 2 jaja
Shutterstock 

Priprema:

U malo toplog mlijeka pomiješajte šećer, kvasac i žličicu brašna te ostavite da se diže.

U zdjelu stavite oko 400 g brašna i sol i promiješajte. Ulijte mlijeko, ulje (ostavite 2 žlice za kraj), jedno jaje i jedan bjelanjak (žumanjak ide i na kraju) i kvasac. Zamijesite tijesto koje se ne lijepi za ruke ili se vrlo malo lijepi.

Premažite preostalim uljem, malo premijesite i ostavite tijesto da se diže sat do sat i pol na toplom mjestu.

Tijesto premijesite, pa podijelite na 8 dijelova (ili koliko želite i hoćete li veće ili manje). Svaki dio tijesta oblikujte u kuglu. Nemojte rolati tijesto predugo kako ne bi postalo žilavo i teško ga je razvaljati, ali ako se to dogodi samo ostavite loptice da odmore 10 minuta i opustit će se.

Svaku lopticu razvucite gore-dolje i malo sa strane. Stavite nadjev po želji. Na kraju rubove samo presavijte prema unutra, a krajeve tijesta utisnite u špicu da dobijete oblik čamca.

Pustite ih da odstoje oko pola sata. Premažite rubove žumanjkom.

Pecite 15-20 minuta na 200 stupnjeva. Nakon 15 minuta provjerite jesu li rubovi dobili boju.