Uglavnom je svako domaće jelo, a pogotovo domaće tijesto puno bolje i ukusnije nego bilo koje kupovno, no to često ne vrijedi i za tijesto za pizzu. U pizzerijama i restoranima tijesto pizze je tanko i hrskavo, a kakvo se teže može ispeći kod kuće, ali sada smo pronašli recept za tijesto koje će biti kao ono iz pizzerije.

Recept za tijesto za pizzu

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 15 g svježeg kvasca ili paketić kvasca u vrećici
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 15 do 20 dcl vode
Recept za tijesto za pizzu
jason-jarrach-sGwGN4PEQac-unsplash 

Priprema:

U zdjelu prosijte brašno i sol. Dodajte ulje, vodu i kvasac te miješajte dok ne postane elastično (oko 8 minuta ručno ili 5 minuta mikserom). Pokrijte i ostavite na toplom 1-2 sata da se diže.

Zatim tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i malo ga premijesite, zatim ga razvaljati na 5 mm debljine da se dobije krug promjera 25 do 30 cm, okrećite tijesto da se ne skuplja. Vrhovima prstiju povucite tijesto od sredine prema krajevima da budu duplo deblji od ostatka tijesta.

Prije pečenja tijesto premažite umakom od rajčica, te stavite sastojke po želji: šunku, gljive, masline, ocijeđene srdele ili tunu, kukuruz, papriku i naravno kriške sira. Pecite u zagrijanoj pećnici dok se sir ne otopi.