Cimet rolice su slatko pecivo koje potječe iz Švedske, ali popularno je i u anglosaksonskim zemljama. 4. listopada obilježava se njihov dan, a time i službeno započinje sezona ovih toplih mirisnih zalogajčića od kojih miriši cijela kuća. Isprobajte jednostavan recept za rolice s preljevom od krem sira za koje smo sigurni da će nestati sa stola ubrzo nakon što ih izvadite iz pećnice.
Recept za cimet rolice s preljevom od krem sira
Sastojci:
Za tijesto:
300 g brašna
160 g mlijeka
1 jaje
30 g šećera
1 žličica suhog kvasca
1/2 žličice soli
40 g maslaca
Punjenje:
80 g smeđeg šećera
1 žlica mljevenog cimeta
prstohvat soli
Preljev od krem sira:
150 g krem sira
30 g šećera u prahu
2-3 žlice mlijeka
1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da se aktivira pa dodajte jaje i promiješajte. Dodajte brašno i sol pa zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta pa dodajte maslac sobne temperature i dobro zamijesite tijesto da se sastojci dobro sjedine. Nauljite i poklopite i ostavite da se udvostruči.
Pomiješajte šećer, cimet i sol i dobro promiješajte. Tijesto razvaljajte u tanki pravokutnik, premažite maslacem sobne temperature i namažite nadjevom od šećera i cimeta. Zarolajte i dobro zatvorite, pa prerežite na 9 jednakih dijelova. Pleh obložite papirom za pečenje i poredajte rolice. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 25 minuta. Krem sir umutite sa šećerom u prahu pa ulijte mlijeko i vaniliju. Sve dobro izmiješajte i premažite rolice.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu: