Oblik će vam biti poznat i vjerojatno ćete na prvu pomisliti da se radi o klasičnim cimet rolicama. Riječ je ipak o malo drugačijem receptu, prikladnom za one koji desert ne mogu zamisliti bez čokolade.

Mirisne i tople rolice po želji prelijte karamelom, glazurom od vanilije ili glazurom od krem sira sa šećerom u prahu

Rolice s čokoladom i cimetom

Sastojci za tijesto:
250 ml toplog mlijeka
70 g šećera
1 žlica instant kvasca
70 g maslaca
2 jaja (M)
1 žličica soli
550 g glatkog brašna

Sastojci za nadjev:
90 g maslaca
100 g smeđeg šećera
2 žlice kakao praha
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
130 g čokoladnih kapljica

Priprema:
Umutite toplo mlijeko s dvije žlice šećera i kvascem u većoj posudi pa ostavite pet minuta kako bi se kvasac aktivirao. Dodajte preostali šećer, rastopljeni maslac, jaja, sol i otprilike četvrtinu g brašna. Miješajte drvenom kuhačom pa postepeno dodavajte preostalo brašna i miješajte dok se ne formira tijesto. Tijesto bi trebalo biti ljepljivo, ali ne previše mekano. Umiješajte još žlicu do dvije brašna ako se tijesto čini previše ljepljivo, ali nemojte pretjerati. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite otprilike pet minuta. Lagano premažite zdjelu s uljem, prebacite tijesto i okrećite kako bi sa svih strana bilo obloženo uljem, pokrijte folijom ili čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi dva sata.
Pripremite lim za pečenje te ga nauljite ili obložite papirom za pečenje. Šakom probijte tijesto kako bi ono ispustilo sav zrak. Prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik. Ako se tijesto nastavi skupljati dok ga valjate, pokrijte ga, ostavite desetak minuta kako bi se gluten opustio. Pomiješajte sve sastojke za čokoladni nadjev osim nasjeckane čokolade. Što je maslac mekši to ćete lakše razmazati smjesu po tijestu. Rasporedite smjesu ravnomjerno po tijestu pa pospite čokoladom. Čvrsto zarolajte tijesto po dužoj strani. Oštrim nožem narežite tijesto na 12 komada, tako da je svaki otprilike širok tri centimetra. Posložite u pripremljen lim za pečenje.
Pokrijte rolice krpom i ostavite da se dižu na toplom mjestu sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite rolice 25 minuta, ili dok lagano ne porumene. Nakon 15-tak minuta pokrijte rolice aluminijskom folijom kako se vrhovi ne bi prebrzo ispekli. Izvadite iz pećnice pa pripremite glazuru po izboru. Prelijte po još toplim rolicama i poslužite!