Ova brza focaccia idealna je za svakog tko je početnik u izradi domaćeg kruha. Treba vam samo par osnovnih sastojaka, a najteži dio izrade je strpljivo čekati dok se tijesto ne udvostruči, što je ujedno i najvažniji dio u procesu izrade. Budite strpljivi!
Recept za focacciu
Sastojci:
500 g glatkog brašna
470 ml tople vode
2 žličice suhog kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli
4 žlice maslinovog ulja
Dodaci:
1 žlica maslinovog ulja
2 grančice svježeg ružmarina
krupna morska sol
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, a u drugu posudu stavite toplu vodu, suhi kvasac i šećer. Kratko pričekajte da se kvasac aktivira pa ga ulijte u brašno. Špatulom dobro pomiješajte sastojke, trebali bi dobiti ljepljivo tijesto. Vrh tijesta lagano prelijte maslinovim uljem, prekrijte folijom i stavite u hladnjak preko noći. Tijesto bi se preko noći trebalo utrostručiti. Dobro nauljite lim za pečenje dimenzija 35 x 30 cm. Lagano nauljite ruke i prebacite tijesto u lim za pečenje. Pažljivo razvucite tijesto po obliku posude u kojoj će se peći te pripazite da površina tijesta ostane ravna. Prekrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi četiri sata.
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Vrhove prstiju lagano nauljite i napravite udubljenja po tijestu po kojima je focaccia prepoznatljiva. Prelijte maslinovim uljem, posipajte svježim ružmarinom i krupnom morskom soli. Pecite u pećnici 20 do 25 minuta. Gotov kruh izvadite iz lima za pečenje i kratko ostavite da se ohladi prije rezanja. Poslužite toplo.