Francuska salata nezaobilazan je dio svakog blagdanskog menija. Jedemo je za blagdane, ali rado prije i poslije njih. Budući da su gotove francuske salate poprilično skupe, preporučujemo da je pripremite sami. Ako krumpir skuhate unaprijed, trebat će vam otprilike pola sata za sjeckanje i pripremu dresinga. Naravno, vrijeme možete uštedjeti ako pribavite smrznutu mješavinu za francusku salatu.
Ovaj osnovni recept lako možete prilagoditi svom ukusu. Primjerice, možete umiješati jabuku narezanu na kockice, celer ili pak tvrdo kuhana jaja. Šunka je također dobar izbor, iako je to već poveći odmak od tradicije.
Sastojci:
400 g smrznutog graška
400 g mrkve
400 g kuhanog krumpira
200 g kiselih krastavaca
400 g domaće majoneze
100 g kiselog vrhnja
1-2 žlice limunovog soka
1 žlica senfa
sol, papar
Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, pričekajte da se dobro ohladi pa ga ogulite i narežite na male kockice. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kockice. Kuhajte je 10-ak minuta u kipućoj vodi pa dodajte i smrznuti grašak. Još kratko kuhajte, dok grašak ne omekša. Procijedite i pustite da se malo ohladi.
Krastavce narežite na kockice i kolutiće, ovisno o tome koliko su veliki. Pažljivo pomiješajte krumpir, grašak, mrkvu i krastavce, a zatim dodajte majonezu, senf i vrhnje. Posolite, popaprite i dodajte limunovog soka po ukusu. Prebacite u plastičnu posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.