PRIPREMITE PERECE KAO IZ PEKARE: Pecivo od mekanog tijesta i hrskave korice najbolje paše uz pivo i umak od sira

Donosimo recept za domaće bavarske perece.

Shutterstock

Perece uvijek volimo jesti, pogotovo tijekom zimskih mjeseci. Zanimljivo je to da pereci nisu nastali u Njemačkoj već ih je prvi napravio talijanski redovnik kao nagradu za djecu koja su učila molitve.

Tako je nastao njihov oblik koji podsjeća na prekrižene ruke ispred prsa, kao za vrijeme molitve. U nastavku pogledajte recept za perece kao iz pekare.

Sastojci:

150 ml tople vode
500 g brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje
3 žlice ulja
1 čajna žličica soli
1 žličica šećera
1 žlica sode bikarbone

pixabay 

Priprema:

Pomiješajte toplu vodu, sol i šećer. Dodajte kvasac i ostavite stajati 5 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte brašno i 2 žlice ulja i dobro izmiješajte dok ne dobijete tijesto. Premažite ga preostalom žlicom ulja. Zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom oko sat vremena. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.

Tijesto izrežite na 8 dijelova i razvaljajte u tanke štapiće, dva kraja uvijte u oblik pereca. Dodajte sodu bikarbonu u dublji lonac vode i pustite da zavrije. Svaki perec kuhajte pola minute. Perece stavite na pleh, premažite ih razmućenim jajetom i pospite solju. Pecite ih 10-15 minuta, dok ne porumene.