Domaći kruh je ukusniji i zdraviji od kupovnog, ali nije najjednostavniji za pripremiti. Osim toga, zahtjeva i više vremena, a problem je i kako kruh čuvati da se ne osuši, razvije plijesan ili postane ustajali. Svatko tko mijesi i peče domaći kruh u stalnoj je potrazi za najboljim receptom s kojim će danima ostati mekan i dulje trajati. Takav kruh je japanski mliječni kruh koji se priprema od smjese zvane tangzhong.

Tangzhong je japanska tehnika koja se koristi za bolju teksturu i dulji rok trajanja kruha i peciva. Mali postotak brašna kuha se u vodi ili mlijeku na više od 65 °C dok se ne zgusne i pretvori u želatinoznu smjesu koja podsjeća na gel. Brašno upija više tekućine kada je vruće pa takvo tijesto ima veći postotak vode.

Kako pripremiti japanski mliječni kruh?

Kvasac izmrvite u vodi. Pomiješajte 2 žlice brašna, 2 žlice vode i 4,5 žlice mlijeka. Kuhajte dok se ne zgusne. U smjesu dodajte još 2 1/3 šalice brašna, ¼ šalice šećera, 1 žličica soli, pola šalice mlijeka, smjesu kvasca i 1 jaje. Izmiksajte i dodajte omekšali maslac. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže sat i pol. Podijelite tijesto na kuglice i ostavite da se dižu još 45 minuta. Posložite ih u kalup jednu pokraj druge tako da se dodiruju i namažite jajem. Pecite 20 minuta.

@kwokspots The best bread you’ll ever have. As always, full recipe is on the blog in bio #japanesemilkbread#milkbread♬ fish in the pool・花屋敷 - ヘクとパスカル