Baguette je kruh duguljastog oblika porijeklom iz Francuske, a popularan je i kod nas. Za pripremu domaćeg baguettea trebate samo četiri sastojka. Recept smo pronašli na YouTube kanalu Ethana Chlebowskog, a sličan je njegovom receptu za tijesto za foccacciu.
Sastojci:
5 g suhog kvasca
375 ml ključale vode
500 g brašna
10 g soli
Priprema:
U vodu dodajte suhi kvasac, žlicu brašna i promiješajte. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta, odnosno dok se na površini ne stvore mali mjehurići. Ako se za to vrijeme ne stvore mjehurići ili pjena na površini, kvasac koji koristite nije dobar i tijesto neće ispasti kako ste htjeli. U tom slučaju morate ponoviti cijeli postupak s drugim kvascem.
U posudu stavite brašno i sol te ulijte vodu s kvascem. Ručno umijesite tijesto u posudi. Tijesto treba biti ljepljivo. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 15 minuta. Namočite prste, pa mokrim rukama počnite razvlačiti komade tijesta prema gore 4 puta, vraćajući ih u posudu. Kada ste gotovi s tim, ponovno prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 25-30 minuta. Cijeli postupak s razvlačenjem tijesta prema gore i pauzom od 25-30 minuta ponovite još 3 puta. Nakon četvrtog puta uzmite komad tijesta i pokušajte ga razvući. Ako se dobro rasteže, spreman je za daljnju obradu. Ako je tvrdo i lako se lomi, ostavite tijesto da odstoji još 25 minuta i razvaljajte još četiri puta.
Nakon toga tijesto prebacite na radnu površinu posutu brašnom i podijelite na šest jednakih dijelova. Lagano pobrašnite prste, pa na istoj površini svaki od dijelova laganim pokretima oblikujte otprilike u oblik pravokutnika. Zatim ih pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 15-ak minuta. Nakon toga čistu radnu površinu i ruke poprskajte uljem, a zatim svaki komad rukom razvući u veći pravokutnik, jednu polovicu preklopiti prema sredini i lagano prstima pritisnuti po sredini. Zatim tu polovicu prebacite preko druge i oblikujte oblik valjka. Rukama mijesiti da dobijeni rolat bude duguljast, a rubove ostaviti da budu tanji od sredine. Ne smijete previše pritiskati tijesto, pokušajte da vam pokreti budu što lakši. Ponovno ih pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 45-60 minuta. Zagrijte pećnicu na 230°C. Svaki baget zarežite po cijeloj dužini sa strane malo dublje od 1 cm.
Jedan pleh napunite vodom i stavite ispod pleha s bagetima. Vlaga koja se stvara u pećnici pomaže da korica bude hrskavija i da se papir za pečenje ne zagrije . Prije nego što bagete stavite u pećnicu, poprskajte ih vrućom vodom. Kad ih stavite u zagrijanu pećnicu, nakon 5 minuta je otvorite i ponovno poškropite vrelom vodom. Pecite još 12-15 minuta dok ne poprime zlatnosmeđu koricu.
Detaljnu pripremu pogledajte u videu: