Sredinom listopada obilježavaju se dani kruha kao dani zahvalnosti za plodove zemlje. Povezani su sa Svjetskim danom hrane koji je 16. listopada. Kruh je oduvijek bio najvažnija namirnica u kućanstvima, a ova se hrana poštuje od davnih vremena. Nekada je svako kućanstvo peklo domaći kruh, a iako se to u modernim vremenima smanjilo, posljednjih godina se ipak vraćamo toj staroj tradiciji. 

Domaće tijesto i domaći kruh je i najzdraviji, a danas postoji pregršt recepata za različite vrste kruha, peciva, pogača, lepinja i sličnih proizvoda koji su se u prošlosti pekli u peći, a danas u pećnici, a postoje i recepti za lepinju i pogaču iz tave.

Donosimo vam zanimljiv recept za jednostavan kruh za koji vam treba samo nekoliko osnovnih sastojaka. Prvo se peče poklopljen, pod parom, da omekša, a zatim se skine poklopac kako bi kruh dobio zlatnu boju i koricu.

Sastojci:

370 ml tople vode
10 g suhog kvasca
500 g brašna
1 žličica soli

Priprema:

U posudi pomiješajte toplu vodu i kvasac, pa dobro promiješajte. Ostavite 10 minuta da se aktivira pa dodajte prosijano brašno i sol. Sastojke dobro izmiješajte kuhačom, tijesto je ljepljivo, zatim pokrijte krpom i ostavite 2 sata na toplom mjestu da se diže. Poprskajte krpu vodom. Izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu pa zamijesite i oblikujte kuglu. Ponovno poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Stavite kruh u pleh i zarežite po površini u obliku križa. Poklopite i pecite na 220°C oko pola sata u zagrijanoj pećnici. Zatim skinite poklopac i pecite još 15-20 minuta.

Postupak pogledajte u videu: