Humus već je godinama poznat kao najzdraviji namaz zato što se sastoji samo od povrća. Jako je jednostavan, sve sastojke ubacite u blender i gotov je u samo nekoliko minuta miksanja. Baza humusa je najčešće slanutak koji daje kremastu teksturu, a mi smo pronašli zelenu verziju humusa u kojem je grašak zamijena za slanutak kao baza.
Sastojci:
- 300 g graška
- 4 žlice sezama
- 1 češanj češnjaka
- 1 limun
- kim
- sol
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
U loncu skuhajte oko 1 l slane vode, dodajte grašak u kipuću vodu i blanširajte oko 2 minute. Zatim ocijedite i isperite hladnom vodom. Tostirajte sjemenke sezama u tavi na srednjoj vatri. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Prepolovite limun i jednu polovicu ocijedite.
U višokoj posudi sa štapnim mikserom sitno izmiksajte grašak, limunov sok, češnjak, polovicu pečenog sezama i kima. Ako je smjesa pregusta dodajte malo hladne vode. Humus posolite, rasporedite po tanjuru i poslužite poprskanog maslinovim uljem i preostalim sezamovim sjemenkama.
Izvor: taste