Krem juha od graška je jednostavna juha koja osim graška kao glavna namjernica, sadrži slasnu slaninu i aromatičnu metvicu koja dodatna osvježava okus juhe. Prilikom serviranja na vrh juhe možete staviti komadiće listića metvice ili tortirane pinjole kao hrskavu komponentu u jelu. 

Sastojci:

  • 1 žličica maslaca
  • 1 luk
  • 900 g graška
  • 200 g slanine
  • sušene metvice
  • 1 l temeljca od povrća
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar
  • 3 žumanjka
  • 200 ml vrhnja

Priprema:

Zagrijte maslac u velikoj tavi za juhu i dodajte luk. Kuhajte nekoliko minuta. Dodajte grašak, slaninu, metvicu i temeljac te pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri i kuhajte 5-10 minuta dok se slanina i grašak ne skuhaju. U blenderu pažljivo izmiksajte juhu. Po želji možete ostaviti malo juhe u tavi da ostane malo teksture.

Izmiksanu juhu dodajte natrag u juhu i promiješajte, isključite vatru. Žumanjke dodajte u zdjelu juhe koja je ostavljena da se ohladi. Umutite ih i ulijte u ostatak juhe. Vruću juhu mutiti dok se ne zgusne. Ulijte vrhnje i dobro promiješajte.

Juhu poslužite u zdjelice. Prelijte s malo vrhnja ako želite i dodatnim komadićima slanine ako imate. 

izvor: The Wee Larder