Banana kruh jedan je od najpopularnijih jednostavnih kolača na svijetu koji svatko može napraviti. Zapravo nije ni kruh ni kolač, više je poput kuglofa ili biskvita, odnosno sladak zalogaj koji savršeno paše za doručak ili desert uz šalicu kave ili čaja, a slaže se i s raznim slatkim namazima.
Priprema ne oduzima puno vremena, a lako je prilagoditi recept sastojcima koje već imate kod kuće. možete ga obogatiti okusima tako što ćete mu dodati dodatke kao što su orašasti plodovi, suho voće, čokolada, začini.
Donosimo recept za banana bread sa zobenim pahuljicama.
Sastojci:
- 200 g smeđeg šećera
- 120 ml ulja
- 120 ml mlijeka
- 2 jaja (L)
- 4 veće zrele banane
- 250 g glatkog brašna
- 80 g zobenih pahuljica
- 1 žlica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode
- 1/2 žličice soli
- muškatni oraščić, cimet
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za kruh namastite i obložite papirom za pečenje. Izmiksajte šećer s uljem, mlijekom i jajima pa umiješajte zgnječene zrele banane. Potom dodajte smjesu brašna, praška za pecivo, soli, začina i zobenih pahuljica. Dobro promiješajte i prelijte u kalup za kruh.
Pecite 50-ak minuta u zagrijanoj pećnici. Ako primijetite da kruh prebrzo poprima boju, pokrijte ga aluminijskom folijom. Pustite da se ohladi prije rezanja!