Banana kruh spada u najjednostavnije slatke zalogaje koji se brzo pripremaju, a odlična su zamjena za pecivo, mogu se jesti s čokoladnim namazom ili kao samostalan zalogaj uz čašu mlijeka ili šalicu čaja ili kave, za doručak ili kao desert.

Postoji bezbroj verzija i recepata jer je ovaj kolač zahvalan za eksperimentiranje s dodacima, možete ga napraviti kao jednostavan banana bread u kojem do izražaja dolazi glavni sastojak - banane, ali i u čokoladnoj verziji, pa s dodacima suhog i orašastog voća kao što su orasi, lješnjaci, bademi... 

Slavna TV kuharica Nigella Lawson osmislila je recept za bezglutenski banana bread koji uključuje rižino brašno, grčki jogurt, a sama autorica kaže da ako je nešto bez glutena, mora pružati užitak. Dodala je orahe i nasjeckanu čokoladu (ili čokoladne kapljice) i kaže da ga ne može prestati jesti. 

Sastojci

  • 500 g zrelih banana + 1 banana za dekoraciju
  • 175 g rižinog brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 2 jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g grčkog jogurta
  • 125 ml ulja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žličice praška za pecivo 
  • 1/2 žličice sode bikarbone 
  • prstohvat soli
  • 100 g grubo sjeckanih oraha
  • 100 g čokoladnih kapljica (ili nasjeckane čokolade)

Recept za banana kruh Nigelle Lawson

12:55
Korak 1

Izgnječite banane

Banane dobro izgnječite, dodajte vaniliju, grčki jogurt i jedno po jedno jaje, ulje i šećer.

13:00
Korak 2

Pomiješajte suhe sastojke

U drugoj zdjeli pomiješajte rižino brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

13:00
Korak 3

Sjedinite

Kad se sve sjedini, postupno umiješajte smjesu od brašna. Ostružite stijenke zdjele prema dolje kako biste bili sigurni da se sve sjedinilo, a zatim ubacite nasjeckanu čokoladu i orahe.

Bezglutenski banana kruh po receptu Nigelle Lawson
Shutterstock 

13:01
Korak 4

Pecite

Ulijte i ostružite tijesto u obloženi kalup, zatim pecite u pećnici 45-55 minuta dok se ne skupi sa stranica kalupa, a čačkalica za kolače (ako uspijete izbjeći gnjecavu čokoladu) izaći će čista, ali s nekoliko vlažnih mrvica koje su se zalijepile. Ostavite da se kolač potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa.