Kad se govori o hrani, ljudi se često dijele na "slatke" i "slane", tako neki ne mogu zamisliti ručak ili večeru bez deserta, a nekima su slastice samo za posebne prigode. Svejedno koji tip ste i koliko često pečete kolače, danas postoji bezbroj recepata za najjednostavnije slastice kao što jevoćni žele, kolače bez pečenja, pita s gotovim lisnatim tijestom i jednostavnih biskvita za koje vam zapravo ne treba ni vaga ni mikser. 

Imamo pet recepata u koje spadaju najpopularniji jednostavni kolači na svijetu - brownies, cheesecake, banana bread, mramorni kolač i jogurt kolač na šalice, a koje svatko može napraviti. Nemate više isprike da vam ne ide pečenje kolača!

1. Recept za brownies

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 100 g šećera
  • 180 g maslaca
  • 200 g tamne čokolade

Priprema:

Otopite čokoladu s maslacem. Pjenasto umutite jaja sa šećerom te dodajte otopljeni maslac s čokoladom, brašno i sve dobro promiješajte. Smjesu izlijte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 25 minuta. Probajte čačkalicom, na njoj mora biti malo smjese. Ohladite prije rezanja, a po želji ga možete preliti otopljenom čokoladom.

Priprema brownieja
Shutterstock Priprema brownieja

2. Recept za jednostavan jogurt kakao kolač na šalice

Sastojci:

  • 3 šalice jogurta
  • 1,5 šalica šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 žlice kakaa
  • pola šalice ulja
  • 3 šalice brašna
  • pola vrećice praška za pecivo

Za preljev/glazuru:

  • 1 šalica mlijeka
  • malo manje od 1 šalice šećera
  • 3 žlice kakaa
  • 150 g margarina ili maslaca

Priprema:

U zdjeli pomiješajte sve sastojke i pazite da ne ostanu grudice. Smjesu izlijte u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje). Pecite na oko 200 stupnjeva 30 minuta.

Preljev pripremite tako što ćete otopiti maslac ili margarin u mlijeku, dodajte šećer i kakao.

Nakon pola sata pečenja kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Kada se kolač dovoljno ohladi prelijte ga već pripremljenim preljevom.

3. Recept za mramorni kolač

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 260 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 80 ml mlijeka
  • 10 g kakaa

Priprema:

Pjenasto umutite maslac sobne temperature i šećer. Postupno dodajte jaja i nastavite s miksanjem. U tijesto dodajte vaniliju, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmiješajte mikserom. Zatim postupno ulijevati mlijeko i opet dobro umutiti. Smjesu podijelite na dva ista dijela, pa u jednu dodajte kakao.

U tepsiju ili protvan stavite papir za pečenje. Smjesu ulijte jednu na drugu tako da napravite koncentrične krugove. Štapićem za ražnjiće napravite šaru tako da štapićem samo prijeđete preko tijesta pa ga par puta dobro protresite. Pecite na 160°C oko 50-60 minuta. Ostavite da se ohladi pola sata.

Postupak pripreme pogledajte u videu:

4. Recept za cheesecake

Sastojci:

6 jaja
6 žlica šećera
300 g krem ​​sira
400 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Pjenasto izmiksajte jaja i šećer pa dodajte krem ​​sir i miksajte dalje. Zatim ulijte slatko vrhnje i dobro promiješajte. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 25 minuta.

5. Recept za banana bread

Sastojci:

2 šalice brašna
1 čajna žličica sode bikarbone
1/4 žličice soli
3/4 šalice smeđeg šećera (ili običnog)
1/2 šalice maslaca
2 jaja
4-5 zrele banane

Priprema:

Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. Izmiksajte maslac sobne temperature i smeđi šećer pa dodajte jaja i izgnječene banane. Dobro promiješajte pa u smjesu uspite brašno i miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Smjesu izlijte u nauljenu tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 60 minuta. Kad čačkalica izađe čista, kruh je gotov. Ostavite da se ohladi u tepsiji 10 minuta pa izvadite.

Postupak pogledajte u videu: