Banana bread je jedan od najpopularnijih jednostavnih kolača na svijetu. Zapravo nije ni kruh ni kolač, više je poput kuglofa ili biskvita, odnosno sladak zalogaj koji savršeno paše za doručak ili desert uz šalicu kave ili čaja, a slaže se i s raznim slatkim namazima. No već u samom receptu možete ga obogatiti okusima tako što ćete mu dodati dodatke kao što su orašasti plodovi, suho voće, čokolada, začini.

Banana bread u svojoj domovini Americi slavi svoj dan 23. veljače, ali popularan je i tražen i kod nas pa smo skupili 5 najboljih recepata za ovaj slasni zalogaj. Osim najjednostavnijeg recepta, isprobajte sočan čokoladni banana bread i onaj s kokosom i orasima, recept za bezglutenski slavne kuharice Nigelle Lawson, a sigurno niste znali da ga možete pripremiti i u tavi.

1. Osnovni recept u kojem do izražaja dolazi okus glavnog sastojka - banane

Sastojci:

2 šalice brašna
1 čajna žličica sode bikarbone
1/4 žličice soli
3/4 šalice smeđeg šećera (ili običnog)
1/2 šalice maslaca
2 jaja
4-5 zrele banane

Priprema:

Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. Izmiksajte maslac sobne temperature i smeđi šećer pa dodajte jaja i izgnječene banane. Dobro promiješajte pa u smjesu uspite brašno i miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Smjesu izlijte u nauljenu tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 60 minuta. Kad čačkalica izađe čista, kruh je gotov. Ostavite da se ohladi u tepsiji 10 minuta pa izvadite.

Postupak pogledajte u videu:

2. Recept za čokoladni banana kruh

Sastojci:

2-3 zrele banane
2 jaja
120 g brašna
170 g grčkog jogurta
45 g maslaca
160 g smeđeg šećera
65 g kakao praha
1 žličica soli
1 žličica sode bikarbone
180 g tamne čokolade
1,5 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Izgnječite banane pa dodajte jaja, vaniliju, jogurt, otopljeni maslac, šećer i dobro promiješajte. Dodajte prosijano brašno sa sodom bikarbonom, kakaom i soli. Sve sastojke dobro izmiješajte i dodajte nasjeckanu čokoladu te još jednom promiješajte, a malo čokolade pospite po smjesi. Smjesu izlijte u papirom za pečenje obloženu tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.

Pečeni banana kruh možete preliti glazurom od čokolade (otopite je s maslacem).

Postupak pogledajte u videu:

3. Recept za bezglutenski banana kruh Nigelle Lawson

Sastojci:

500 g zrelih banana + 1 banana za dekoraciju
175 g rižinog brašna
100 g mljevenih badema
2 jaja
100 g smeđeg šećera
100 g grčkog jogurta
125 ml ulja
2 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
100 g grubo sjeckanih oraha
100 g čokoladnih kapljica (ili nasjeckane čokolade)

Priprema:

Banane dobro izgnječite, dodajte vaniliju, grčki jogurt i jedno po jedno jaje, ulje i šećer. U drugoj zdjeli pomiješajte rižino brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Kad se sve sjedini, postupno umiješajte smjesu od brašna. Ostružite stijenke zdjele prema dolje kako biste bili sigurni da se sve sjedinilo, a zatim ubacite nasjeckanu čokoladu i orahe. Ulijte i ostružite tijesto u obloženi kalup, zatim pecite u pećnici 45-55 minuta dok se ne skupi sa stranica kalupa, a čačkalica za kolače (ako uspijete izbjeći gnjecavu čokoladu) izaći će čista, ali s nekoliko vlažnih mrvica koje su se zalijepile. Ostavite da se kolač potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa.

5 najboljih recepata za banana kruh
Shutterstock 

4. Recept za banana kruh s kokosom i pekan orasima

Sastojci:

200 g glatkog brašna
¼ žličice soli
1 ½ žličica praška za pecivo
110 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
3 zrele banane
1 žličica ekstrakta vanilije
40 g grubo naribanog kokosa
60 g tostiranih pekan oraha

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i dobro namastite kalup za kruh. U posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Banane ogulite i zgnječite vilicom. Miksajte otopljeni maslac i šećer dok se ne sjedine. Dodajte jaja, bananu i ekstrakt vanilije i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Namjestite mikser na najmanju brzinu, dodajte mješavinu s brašnom i kratko miksajte. Lagano umiješajte kokos i pekan orahe. Ulijte smjesu u kalup za kruh i pecite 50 minuta, dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe relativno čista. Ako na čačkalici bude par mrvica, to je zbog banana koje kruh održavaju sočnim. Ostavite u kalupu 10-ak minuta, a zatim kruh preokrenite na rešetku i pustite da se ohladi.

Banana kruh s kokosom i pekan orasima
Shutterstock 

5. Recept za banana bread iz tave

Sastojci:

150 g brašna
prstohvat soli
malo cimeta
2 zrele banane
1 jaje
100 ml mlijeka
3 g suhog kvasca
30 ml maslaca
80 g brusnica
maslinovo ulje

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol i cimet. Banane ogulite, narežite na kolutiće i stavite u zdjelu. Dodajte jaje i mlijeko pa štapnim mikserom (ili u blenderu) izradite kompaktnu smjesu. Zatim dodajte otopljeni maslac i kvasac te promiješajte. Pomiješajte mokre i suhe sastojke. Pokrijte i ostavite da odstoji dok se smjesa ne udvostruči. Za to vrijeme narežite brusnice na manje komadiće i umiješajte ih u tijesto.

Tepsiju namažite maslinovim uljem i izlijte tijesto. Poravnajte i poklopite te ostavite 10 minuta prije nego što uključite štednjak. Zatim zagrijte štednjak i pržite 15-20 minuta. Okrenite i pecite s druge strane 5-10 minuta.

Čačkalicom provjerite je li kolač gotov. Ako čačkalica izađe čista, kolač je pečen.

Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu: