Recept za najmekši mliječni kruh s japanskom tehnikom

Tangzhong je japanska tehnika koja se koristi za bolju teksturu i dulji rok trajanja kruha i peciva.

Shutterstock

Svatko tko mijesi i peče domaći kruh u stalnoj je potrazi za najboljim receptom s kojim će danima ostati mekan i dulje trajati. Takav kruh je japanski mliječni kruh koji se priprema od smjese zvane tangzhong.

Što je smjesa tangzhong?

Tangzhong je japanska tehnika koja se koristi za bolju teksturu i dulji rok trajanja kruha i peciva. Mali postotak brašna kuha se u vodi ili mlijeku na više od 65 °C dok se ne zgusne i pretvori u želatinoznu smjesu koja podsjeća na gel. Brašno upija više tekućine kada je vruće pa takvo tijesto ima veći postotak vode.

Shutterstock 

Kako pripremiti japanski mliječni kruh?

Recept prenosimo s Youtube kanala Food Wishes.

Sastojci:

  • 3 šalice brašna
  • 1/4 šalice vode
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 žličice soli
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 veliko jaje
  • 4 žlice maslaca, sobne temperature

Priprema:

Pomiješajte 1/4 šalice brašna, 1/4 šalice vode i 1/3 šalice mlijeka u plitkoj zdjeli. Zagrijte na laganoj vatri i miješajte žicom dok smjesa ne bude bogata i gusta. Ne smije prokuhati! Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Zatim s tim pomiješajte sve ostale sastojke, najbolje je da imate stojeći mikser, ali ako ga nemate umutite kuhačom pa prebacite na radnu površinu i umijesite. Dodajte maslac malo po malo dok se dobro ne sjedini s tijestom. Mijesiti ne treba više od 15 minuta, a zatim tijesto u zdjeli pokriti krpom i ostaviti da se diže dok se ne udvostruči.

Sada premijesite tijesto, razvaljajte ga u pravokutnik pa zarolajte. Stavite u podmazan pleh i ostavite da se diže oko pola sata. Zagrijte pećnicu na 175°C, premažite površinu kruha mlijekom i pecite oko 35 minuta, odnosno dok lijepo porumeni odozgo. Važno je pustiti da se ovaj kruh hladi barem sat vremena prije nego ga izvadite iz kalupa.

Postupak pripreme pogledajte u videu:

Japanski mliječni kruh  youtube