Mnogi ne mogu zamisliti dan bez kruha, ali ne usude se zamijesiti i ispeći domaći. Za domaće dizano tijesto potrebno je više vremena, koje većina ljudi nema, a mnogi se boje da im neće ispasti mekano iznutra i hrskavo izvana. Problem je i kako kruh čuvati da se ne osuši, razvije plijesan ili postane ustajali.

Na YouTube kanalu Cookrate - Dough Recipes pronašli smo jednostavan recept za tijesto koje se najprije prokuha, a zatim peče.

Slično se pripremaju i bavarski pereci i bavarsko pecivo. Isprobajte i recept za najmekši kruh na svijetu - japanski mliječni kruh za koji se brašno najprije kuha, a zatim se tijesto normalno peče.

Sastojci

  • 400 ml vode
  • 1 ravna žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 žlica ulja
  • 700 g brašna
  • crni i bijeli sezam

Recept za kruh koji se kuha i peče

10:29
Korak 1

Stavite kvasac da se aktivira

U posudi pomiješajte toplu vodu, šećer i kvasac, pa ostavite da se aktivira. 

10:29
Korak 2

Zamijesite tijesto

Zatim dodajte ulje, šećer i brašno. Sve dobro izmiješajte i zamijesite tijesto. 

Recept za domaći kruh koji se kuha i peče
Shutterstock 

10:36
Korak 3

Ostavite da se diže

Pokrijte prozirnom folijom i krpom, pa ostavite na toplom oko 40 minuta da se diže. 

10:36
Korak 4

Premijesite

Izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu i pospite ga malo brašnom pa ga kratko premijesite. Podijelite na 4 jednaka dijela i oblikujte kuglice. Složite na dasku ili pladanj, poklopite i ostavite još 20 minuta.

10:39
Korak 5

Kuhajte

Zagrijte vodu i stavite dvije štruce kruha. Kuhajte kratko, a zatim kruh složite u pleh obložen papirom za pečenje i zarežite vrh. 

10:39
Korak 6

Pecite

Pospite sezamom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.

Pripremu pogledajte u: