Domaći kruh je puno bolji od kupovnog jer znate koje namirnice koristite. Pripremite ukusan raženi kruh sa sjemenkama kima.
Sastojci:
- 384 g brašna
- 96 g raženog brašna
- 2 žličice soli
- 2 žličice instant kvasca
- 1 žlica sjemenki kumina
- 395 g mlake vode
- 2 žlice meda
- 2 žlice maslinovog ulja
- omekšali maslac za podmazivanje
Priprema:
Umutite brašno, sol, instant kvasac i sjemenke kumina u velikoj zdjeli. U drugoj posudi miješajte vodu i med dok se med ne otopi. Dodajte smjesu meda u smjesu brašna, a zatim 1 žlicu maslinovog ulja. Miješajte dok se tekućina ne upije i sastojci ne stvore ljepljivu kuglu tijesta.
Pokrijte zdjelu vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže 2 do 3 sata, dok se tijesto ne udvostruči. Zagrijte pećnicu na 190 C. Lim za pečenje 23x13 cm obilno namažite omekšalim maslacem.
Kad se tijesto udvostruči, preostalu žlicu maslinovog ulja pokapajte po površini tijesta i utrljajte rukama. Kuglu tijesta okrenite tako da strana s uljem bude prema dolje. Zarolajte ga u roladu ili u obliku štruce, pa prebacite u pripremljenu tepsiju.
Ostavite tijesto da se diže na radnoj površini 45 minuta do sat vremena ili dok se ne digne na 3 cm iznad posude. Prebacite posudu u pećnicu i pecite 45 minuta, ili dok kruh ne porumeni. Izvadite pleh iz pećnice i okrenite štrucu na rešetku za hlađenje. Pustite da se ohladi najmanje 30 minuta prije rezanja.
Izvor: StvarUkusa