Jesen je najšarenije godišnje doba, bogata raznobojnim lišćem, ali i plodovima. Bundeva, buča ili tikva smatra se kraljicom ovog godišnjeg doba, a njezin pire savršen je za slana i slatka jela, od variva, rižota do kolača, pita, ali i peciva. Pripremite ukusan raženi kruh od buče i uživajte u posebnom okusu.

Recept za raženi kruh s bučom

Sastojci:

500 g muškatne bundeve

350 g raženog brašna

200 g pšeničnog brašna

1 suhi kvasac

100 g kvasa

40 g pinjola i bučinih sjemenki

sok naranče

1 i pol žličica kopra

1 i pol žličica soli

1 žličica šećera

Priprema:

Bundevu ogulite, odstranite sjemenke i narežite na kockice. Pirjajte pet minuta sa sokom od naranče da ispari tekućina, pa umiješajte šećer i kopar. Brašna pomiješajte sa suhim kvascem, dodajte 220 ml mlake vode, kvas, bundevu i sol te umijesite glatko tijesto. Dodajte u tijesto i pinjole i bučine sjemenke.  Oblikujte štrucu i ostavite da se diže sat vremena.

Premjestite štrucu na lim i pospite preostalim sjemenkama, Kruh pecite na 220 stupnjeva 10 minuta, zatim smanjite na 180 stupnjeva i pecite još 50 minuta.