Ako želite smanjiti unos ugljikohidrata ili ste u potrazi za receptima za pecivo koje je bogato bjelančevinama koje će vas dulje držati sitima i uštedjeti vam vrijeme koje morate uložiti kako biste ispekli novi kruh, onda su proteinske verzije odličan izbor. 

Za proteinski kruh postoji bezbroj recepata, pa se tako može pripremiti i od samo nekoliko sastojka, ali uglavnom sadrže sjemenke i orašaste plodove. 

Antonija Blaće objavila je recept za proteinski kruh od samo dva sastojka - lana i bjelanjaka, dok Danijela Dvornik priprema proteinski kruh od sjemenki, zobi i orašastih plodova te ljuske Psylliuma.

One jako dobro upijaju tekućinu i brzo povećavaju volumen, daju osjećaj sitosti, pa se sve više koriste u pripremi tijesta bez kvasca. Možete ih nabaviti u trgovinama zdrave hrane, a cijena im je vrlo pristupačna. Iznimno su zdrave i povoljno djeluju na probavni sustav.

Sastojci

  • 150 g zobenih pahuljica
  • 100 g lanenih sjemenki
  • 100 g sjemenki suncokreta
  • 100 g sjemenki bundeve
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • 2 žlice Psylliuma
  • 100 ml gazirane vode
  • 2 žlice ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Recept za proteinski kruh

10:11
Korak 1

Pripremite Psyllium

Psyllium prelijte gaziranom vodom i ostavite da odstoji pola sata.

10:15
Korak 2

Sameljite

U mlincu za kavu sameljite sjemenke lana, bundeve i suncokreta. Isto učinite i s zobenim pahuljicama. Ostavite malo sjemenki sa strane za ukrašavanje kruha.

10:15
Korak 3

Pomiješajte

Mljevene sjemenke uspite u posudu s psiliumom, dodajte prašak za pecivo i dvije žlice ulja.

10:15
Korak 4

Izmiksajte

Sve snažno izmiksajte.

10:16
Korak 5

Pecite

Pleh obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu za kruh, preko toga stavite preostale sjemenke i sezam pa pecite na 200 stupnjeva dok se kruh ne odvoji od papira u plehu.