Ako želite smanjiti unos ugljikohidrata ili ste u potrazi za receptima za pecivo koje je bogato bjelančevinama koje će vas dulje držati sitima i uštedjeti vam vrijeme koje morate uložiti kako biste ispekli novi kruh, onda su proteinske verzije odličan izbor.
Za proteinski kruh postoji bezbroj recepata, pa se tako može pripremiti i od samo nekoliko sastojka, ali uglavnom sadrže sjemenke i orašaste plodove.
Antonija Blaće objavila je recept za proteinski kruh od samo dva sastojka - lana i bjelanjaka, dok Danijela Dvornik priprema proteinski kruh od sjemenki, zobi i orašastih plodova te ljuske Psylliuma.
One jako dobro upijaju tekućinu i brzo povećavaju volumen, daju osjećaj sitosti, pa se sve više koriste u pripremi tijesta bez kvasca. Možete ih nabaviti u trgovinama zdrave hrane, a cijena im je vrlo pristupačna. Iznimno su zdrave i povoljno djeluju na probavni sustav.
Sastojci
- 150 g zobenih pahuljica
- 100 g lanenih sjemenki
- 100 g sjemenki suncokreta
- 100 g sjemenki bundeve
- 2 žlice sjemenki sezama
- 2 žlice Psylliuma
- 100 ml gazirane vode
- 2 žlice ulja
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
Recept za proteinski kruh
Pripremite Psyllium
Psyllium prelijte gaziranom vodom i ostavite da odstoji pola sata.
Sameljite
U mlincu za kavu sameljite sjemenke lana, bundeve i suncokreta. Isto učinite i s zobenim pahuljicama. Ostavite malo sjemenki sa strane za ukrašavanje kruha.
Pomiješajte
Mljevene sjemenke uspite u posudu s psiliumom, dodajte prašak za pecivo i dvije žlice ulja.
Izmiksajte
Sve snažno izmiksajte.
Pecite
Pleh obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu za kruh, preko toga stavite preostale sjemenke i sezam pa pecite na 200 stupnjeva dok se kruh ne odvoji od papira u plehu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice