KAKO UKLONITI RIBLJU KOST IZ GRLA: Nemojte paničariti, ovih 6 jednostavnih savjeta i namirnica brza su pomoć

Ukusna riba na žaru je specijalitet, ali ponekad je teško jesti je zbog puno sitnih kosti.

Shutterstock

Riba pripremljena na žaru specijalitet je u kojem mnogi uživaju, ali za razliku od filetirane i ribe iz kozerve, mnogima predstavlja problem zbog kosti. Čak i kad se dobro očisti, uvijek postoje sitne i neprimjetne kosti koje se mogu progutati, pogotovo ako se brzo jede.

No ne trebate paničariti, donosimo savjete koje namirnice pomažu i što učiniti ako vam se riblja kost zaglavi u grlu.

1. Popijte maslinovo ulje

Maslinovo ulje je prirodni lubrikant. Ako vam je riblja kost zapela u grlu, pokušajte popiti jednu ili dvije žlice čistog maslinovog ulja. Obložit će sluznicu vašeg grla i samu kost, što će vam olakšati da je progutate ili iskašljate.

2. Pojedite bananu

Jednostavan način da uklonite riblju kost koja vam je zapela u grlu je da pojedete bananu, jer mekana hrana neće ozlijediti jednjak kad prolazi kroz njega. Kada se proguta, sažvakana banana može pokupiti riblju kost i gurnuti je u želudac, gdje će je na kraju otopiti želučana kiselina.

3. Nakašljajte se snažno

Većina ribljih kostiju zapne u stražnjem dijelu grla, oko krajnika. Kašalj je prvi obrambeni mehanizam tijela za zaštitu od abnormalnosti u grlu i dišnim putovima. Kašalj stvara strujanje zraka koje može istisnuti strana tijela u dišnim putevima, poput riblje kosti.

Shutterstock 

Dakle, u trenutku kada osjetite da je kost zapela, dopustite refleksu kašlja da se aktivira. Snažan kašalj pomoći će u oslobađanju riblje kosti iz grla, uzrokujući trenutačni osjećaj olakšanja.

4. Popijte ocat

Konzumiranje octa, koji je vrlo kiseo, može pomoći u razgradnji riblje kosti, čineći je mekšom i lakšom za gutanje.

Pokušajte razrijediti 2 žlice octa u šalici vode ili popiti jednu žlicu čistog octa. Ako vam ne odgovara okus, jabučni ocat dobra je alternativa koja nema previše loš okus, pogotovo s medom.

5. Jedite namočeni kruh ili kuhanu rižu

Komad kruha natopite mlijekom. Kad se smoči, ocijedite i zarolajte kruh u malu kuglicu koju možete cijelu progutati. Nakon što je progutate, riblja kost će se zalijepiti za kruh i pomoći gurnuti je u želudac.

Ostale namirnice koje imaju sličan učinak su dobro kuhana riža ili krumpir jer su, slično kao i gore navedene namirnice, mekane i mogu se zalijepiti za kost.

6. Grgljajte toplom slanom vodom

Ova metoda je posebno korisna za riblje kosti koje su zapele u gornjem dijelu grla. Pokret grgljanja može pomoći mišićima jednjaka da se stegnu i opuste, tako da se riblja kost može sama odvojiti. Slana voda može pomoći kod bilo kakve iritacije ili upale uzrokovane ribljom kosti.

Otopinu možete pripremiti miješanjem 1 žličice soli u 1 šalicu tople vode i miješanjem dok se potpuno ne otopi. Grgljajte 30 sekundi i ispljunite vodu, ponavljajući dok ne osjetite olakšanje.