Jede vam se zdrav i ukusan obrok? Imamo rješenje za sve one koji vole ribu. I to ribu iz konzerve. Tuna, sardine, skuše ili već neka od vama dragih konzerviranih riba, dostupne su u svakoj trgovini po uglavno prihvatljivim cijenama. Upravo se od tako upakirane ribe i daleko od kuhinje može pripremiti odličan obrok i to u svega nekoliko minuta.
Za pripremu obroka važno je osim konzervi ribe pripremiti i neke od namirnica i začina, kako svježih tako i suhih, koje i inače koristite u svojoj kuhinji. Svaki od ovih dodataka ima svoje karakteristike, i uvijek je dobro unaprijed razmsliti koji vam okusi odgovaraju uz ribu iz konzerve.
Uz sol i papar dobrodošli su kurkuma, paprika, harissa, aromatično bilje, sok limuna ili limete, naribana korica citrusa te dodaci kao što su senf i majoneza. Odličan su dodatak i rajčice, svježi krastavci i paprika, luk i mladi luk, ukisljeno povrće, masline, kapari...
Važno je da svježe povrće prije korištenja dobro operete te nasjeckate na sitne komade kako bi se što bolje povezali s ribom. Preporuka je da svježe narezane rajčice, papričice, aromatično bilje te sok i koricu citrusa poslužite uz slaniju ribu, zbog balansa okusa. Ukoliko ste u prilici posegnite i za malo svježeg koromača, bosiljak ili listića mente. Ovisno je li riba u konzervi bila u ulju ili u salamuri odlučite dodajete li ulje i koje. nekoliko kapi vrhusnkog maslinovog ulja uvijek je dobrodošlo.
A ovo su neke od kombinacija okusa koje su nas oduševile, a koje pozivaju da i vi otkrijete vama omiljene ideje:
Sardine + čili papričica u ljuskicama + svježe nasjeckana rajčica (birajte sočne domaće ali i mini rajčice)
Tuna + usitnjene sjemenke komorača + komadići korice prezerviranog limuna (dobrodošla je zamjena naribana korica limuna s dodatkom malo soka svježe iscijeđenog limuna)
Skuša + dijon senf sa sjemenkama + ukiseljeni hrskavi krastavčići
Sardine + masline + harissa začin
Tuna + majoneza + ukiseljene jalapenos papričice
Skuša + kapare + sjeckana svježa papričica (blagog ili snažnijeg okusa, birjate po želji)
Slušajte svoja nepca i u zdjeli pripremite svojevrsnu salatu koju ćete poslužiti uz svježi kruh ili mješavinu kojom ćete nadjenuti pecivo. Začinite i dobar tek. I ne zaboravite, ukoliko pripremate obrok daleko od kuhinje unaprijed operite povrće, te ponesite nož, žlicu, podlogu za rezanje, male količine začina... i dobar tek!
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice