SPRIJEČITE PLIJESAN NA DŽEMU: Kako pravilno zatvoriti staklenku s domaćim pekmezom ili marmeladom?

Važno je sterilizirati ne samo staklenku, već i poklopac!

Shutterstock

Ljeto je sezona raznog voća u kojem uživamo svježe ubranim, ali i spremamo zimnicu. Ako kuhate pekmeze, marmelade i džemove, sigurno želite da što dulje stoje, a plijesan je najgora stvar koja se može pojaviti u staklenki džema.

Kako pravilno zatvoriti staklenku s pekmezom da se u njoj ne pojavi plijesan? Vjerojatno već znate da je potrebno sterilizirati staklenku, ali isto pravilo vrijedi i za poklopac.

Shutterstock 

Također, postoji pravilo kod prelijevanja pekmeza u staklenke. 

Naime, kako bi se izbjegla pojava kondenzacije unutar staklenke (koja kasnije zna postati plijesan) kad vruću marmeladu lijevamo u hladne staklenke i zatvorimo ih, i staklenke i poklopci moraju biti vrući, kao i pekmez. Zatim tegle s džemom stavite u pećnicu. Zatvorite staklenke i okrenite ih naopako kako bi se vakuum zadržao u poklopcima. Kad se ohladi pekmez pospremite u smočnicu.