KAKO SE PRAVILNO PERU KUHAČE? Dva sastojka pomoći će vam u uklanjanju bakterija i neugodnih mirisa

Drvene kuhače su nezaobilazan kuhinjski pribor, a evo kako treba da ih perete...

Shutterstock

S obzirom na to da kuhače multifunkcionalne i često se upotrebljavaju, više biste pažnje trebali uložiti na održavanje i redovitu zamjenu. Neugodni mirisi i ostaci hrane na kuhačama mogu upropastiti obrok, ali i vaš tek.

Postoje tri zlatna pravila kojih se morate držati kad su kuhače u pitanju…

1. Jedna kuhača – jedna namjena

Logično je kako za miješanje kreme i za kuhanje šalše nećete upotrijebiti istu kuhaču. Miris luka i češnjaka lako se uvlači u drvo i mogli biste ga osjetiti i u slasticama.

Preporučujemo da nabavite nekoliko (vidno) različitih kuhača i odlučite u startu koju ćete koristiti za dinstanje, koju za pripremu slastica, miješanje salata i slično.

2. Namakanje ne dolazi u obzir

Najgora stvar koju možete napraviti je upotrijebiti kuhaču i baciti je u sudoper pun vode s ostalim prljavim posuđem. Ostaci hrane će se uvući u drvo i tu ćete kuhaču morati brzo baciti.

Nakon upotrebe je odmah operite blagim deterdžentom, dobro isperite i odmah obrišite. Realno, to je minuta posla.

3. Dubinsko čišćenje kuhača

Sol i limun prijatelji su drvenih daski – i kuhača. Kratko ih namočite u vrućoj vodi, dobro pospite stoli pa istrljajte polovicama limuna. Isperite, osušite i bit će spremne za daljnju upotrebu!