Za razliku od klasičnog štednjaka s ringovima, čišćenje indukcijske ploče mnogima se čini puno lakšim zadatkom, no održavanje stakleno-keramičke ploče često predstavlja problem, pogotovo nakon što jelo zavri.

Iako na tržištu postoji velik izbor proizvoda za čišćenje, dajte prednost prirodnim proizvodima. Koristite samo mekane krpe i spužve, a žičane spužvice izbjegavajte.

Donosimo vam prijedlog prirodnih sredstava za čišćenje koja je vrlo jednostavno napraviti sa sastojcima koje vjerojatno već imate kod kuće.

1. Sol i soda bikarbona

Pomiješajte žlicu soli sa žlicom sode bikarbone, dobro promiješajte pa dodajte žlicu vode i miješajte dok ne dobijete pastu. Smjesu nanesite na spužvicu te očistite ploču. Obrišite ploču mlakom vodom i čistom krpom i zasjat će kao nova.

2. Limun i soda bikarbona

Limun je poznat kao snažna namirnica u borbi protiv masnoće, a soda bikarbona neizostavan je sastojak kada je u pitanju čišćenje. Šaku sode bikarbone posipajte na indukcijsku ploču štednjaka, a zatim izribajte štednjak kriškom limuna.

Kako čistiti indukcijsku ploču
Shutterstock 

Soda bikarbona pomoći će ukloniti mrlje od masnoće bez grebanja površine. Nakon što uklonite mrlje, prebrišite štednjak vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke sode bikarbone i limuna.

3. Alkoholni ocat

Pomiješajte alkoholni ocat i vodu u omjeru 1:2 i ulijte u raspršivač. Ova mješavina odlična je za čišćenje ploče za kuhanje i pećnice, a možete je koristiti svaki dan za čišćenje kuhinjskih elemenata.

4. Pasta za zube

Možda neočekivano, ali pasta za zube je učinkovita u čišćenju indukcijske ploče. Pastu nanesite na vatu ili maramicu, nježno utrljajte na staklenu ploču te obrišite mokrom krpom. Izuzetno je učinkovita za uklanjanje stvrdnutih mrlja od kuhanog mlijeka, ali i mrlja od ulja od prženja.

 Izvor: Stvar ukusa