Bijeli umak ili bešamel za lazanje, musake, kremaste juhe i mnoga druga jela, jedan je od klasičnih francuskih umaka. Priprema se od samo tri sastojka - brašna, maslaca i mlijeka, a posebnu notu daje mu muškatni oraščić.
Pripremite ga po talijanskom receptu u kojem mu dodajte malo parmezana.
Sastojci:
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- ¼ žličice soli
- svježe naribani muškatni oraščić
- 2 žličice parmezana u prahu
Priprema:
Otopite maslac u loncu na laganoj vatri. Dodajte brašno. Brzo izmiješajte žicom za mućenje. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i bez grudica. Mlijeko zagrijte, ne dovodeći do vrenja, pa ga polagano prelijevajte preko smjese brašna i maslaca, snažno miješajući pjenjačom da nema grudica.
Stalno miješajte dok ne dobijete prilično gustu smjesu, oko 10-15 minuta. Po želji dodajte prstohvat soli i naribani muškatni oraščić. Za još bogatiji okus dodajte malo parmezana u prahu.