U par koraka do domaćeg kokosovog mlijeka

Za manje od 15 minuta napravite domaće kokosovo mlijeko

Shutterstock

Kokosovo mlijeko izvrsna je alternativa kravljem mlijeku, mlijeku od badema ili riže, te je dostupno u gotovo svakoj trgovini. No kupovno kokosovo mlijeko sadrži konzervanse, dodane šećer i cjenovno je skuplje.

Srećom, napraviti kokosovo mlijeko kod kuće jednostavno je i jeftino. Mlijeko možete koristiti uz omiljene žitarice za doručak, u smoothiejima ili kao dodatak u glavnim jelima poput curryja. Po želji u kokosovo mlijeko možete dodati i ekstrakt vanilije ili kakao prah.

Domaće kokosovo mlijeko

Sastojci:
1 l vode
150 g naribanog kokosa

Priprema:
Zagrijte vodu na srednje jakoj vatri da bude vruća, ali pripazite da ne zakuha. Naribani kokos stavite u blender i ulijte vruću vodu, a ako ne stane sva, blendajte u serijama. Blendajte na visokoj brzini nekoliko minuta dok ne dobijete glatku i gustu smjesu. Procijedite kroz sitno mrežasto cijedilo, a zatim procijedite kroz gazu kako biste uklonili preostale komadiće kokosa.
Spremite u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku do četiri dana. Svaki put prije upotrebe protresite ili promiješajte mlijeko. Pulpu od kokosa koja je ostala iskoristite u izradi domaće granole ili kao dodatak smoothiejima.