Vaffeldagen ili dan vafla obilježava se 25. ožujka u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, ali i dlljem svijeta. Navodno se pripremaju još od 14. stoljeća a za one koji žele znati više postoje čak tri vrste vafla - belgijski, američki i oni iz grada Liegea (Belgija) alikoji osvajaju nepca slatkim okisom koji dolazi od dodanog karameliziranog šećera. Tajna dobrih vafla je u smjesi ali i pečenju, a ukoliko volite okus kokosa okušajte se u pripremi ukusnih vafla u čiju se smjesu dodaje čips od kokosa, kokosv šećer te kokosovo mlijeko.
Vafli s kokosom
Sastojci:
2 šalice brašna
4 žličice praška za pecivo
1 naribana limunova korica
½ šalice čipsa od kokosa
3 žlice šećera od koksa
¼ žličice soli
2 jajeta (odvojite bjelanjak i žutanjak)
500 ml kokosova mlijeka
mahuna vanilije
125 ml maslinova ulja
Priprema:
U posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Zasebno pomiješajte žutanjke s mlijekom, uljem i sjemenkama vanilije. Pomiješajte mješavinu sa suhim sastojcima. Istucite bjelanjke u čvrstu pjenu te postupno dodajte brašno. Tavu za pečenje vafla ugrijte i namastite. Pecite vafle do zlatne boje. Poslužite tople uz dodatke po želji.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice