Vaffeldagen ili dan vafla obilježava se 25. ožujka u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, ali i dlljem svijeta. Navodno se pripremaju još od 14. stoljeća a za one koji žele znati više postoje čak tri vrste vafla - belgijski, američki i oni iz grada Liegea (Belgija) alikoji osvajaju nepca slatkim okisom koji dolazi od dodanog karameliziranog šećera. Tajna dobrih vafla je u smjesi ali i pečenju, a ukoliko volite okus kokosa okušajte se u pripremi ukusnih vafla u čiju se smjesu dodaje čips od kokosa, kokosv šećer te kokosovo mlijeko.

Vafli s kokosom

Sastojci:
2 šalice brašna
4 žličice praška za pecivo
1 naribana limunova korica
½ šalice čipsa od kokosa
3 žlice šećera od koksa
¼ žličice soli
2 jajeta (odvojite bjelanjak i žutanjak)
500 ml kokosova mlijeka
mahuna vanilije
125 ml maslinova ulja

Priprema:
U posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Zasebno pomiješajte žutanjke s mlijekom, uljem i sjemenkama vanilije. Pomiješajte mješavinu sa suhim sastojcima. Istucite bjelanjke u čvrstu pjenu te postupno dodajte brašno. Tavu za pečenje vafla ugrijte i namastite. Pecite vafle do zlatne boje. Poslužite tople uz dodatke po želji.