Vrijeme je pripremanja ajvara za zimnicu, a za ovaj ukusan namaz može se reći da je omiljena zimnica na ovim prostorima i nalazi se u gotovo svakoj smočnici. Iako postoji osnovni recept, svatko nečim obogaćuje svoj domaći ajvar i daje mu poseban okus.
Pronašli smo stari recept iz 1915. godine, za koji se vjeruje da je objavljen u kuharici u vrijeme Prvog svjetskog rata, a najzanimljiviji je zbog toga što u njemu uopće nema crvene paprike.
Prema ovom receptu starom više od 100 godina savjetuje se da se ispeku tri poveća plava patlidžana, a zatim da se ispeku 4 zelene paprike babure na ploči od ognjišta. Nakon što su pečeni, paprike treba staviti u hladnu vodu, a patlidžan oguliti, ali paziti da meso od patlidžana ostane čisto.
Zatim je potrebno paprikama oguliti gornju kožicu, paprike i patlidžane staviti u drveni stup, u kojem su već izgnječena 3-4 češnja češnjaka, sve zajedno dobro izlupati drvenim tučkom, staviti to u zdjelu i nakon nekog vremena dodati tri-četiri glavice luka, posoliti, zakiseliti octom, dodati tri-četiri žlice ulja, sve dobro promiješati, podliti još malo ulja. Ovako pripremljen ajvar može stajati na hladnom mjestu nekoliko dana.