Jabuke su ukusne svježe, u salatama, slasticama, kompotima, a da biste znali koje su najbolje za pečenje i kuhanje, treba se voditi okusom, ali i teksturom.
Dobre jabuke za pečenje slatke su i trpke i neće se raspasti u pećnici. Jabuka Granny Smith idealna je za pripremu džema zbog svoje čvrste teksture, a odlična je sorta i za kuhanje i pečenje kolača te kao desert. Možete ih kombinirati i sa slađim, aromatičnim varijantama za više okusa. Za savijače su odlične i druge vrste jabuka koje nemaju previše soka, kao npr. Braeburnove sorte.
Za savijače je najbolje kombinirati više vrsta jabuka, poput Granny Smitha, koja daje svježinu, i nekih drugih slađih, aromatičnijih sorti, s kojima će se fantastično složiti...
Mekše jabuke delikatnije teksture bolje su za kuhanje i lako će se pretvoriti u kompot ili umak. Jabuke prije kuhanja sitno narežite da se brže skuhaju i raspadnu, a možete ih i naribati. Odlična je ideja ako koristite različite vrste jabuka kako biste dobili bogatiji okus, a kuhanjem možete spasiti oštećene jabuke koje su još uvijek zdrave – nitko neće znati da u početku nisu bile savršene.
Jabuke izvorno potječu iz brdovitih područja jugozapadne Kine, a počeci uzgoja sežu u staru Perziju. Odatle su trgovačkim putovima stigle do Crnog mora, odakle se jabuka proširila prema jugoistočnoj, a potom i prema srednjoj Europi. Danas postoje tisuće sorti jabuka, a neke od najpopularnijih kod nas su zlatni i crveni delišez, Jonagold, Idared, Granny Smith, Pink Lady, Fuji, Gala, Braeburn, starinska sorta Kanada, Pinova, Red Topaz, Crimson Crisp, Opal.
Izvor: Stil Kurir