KOJE JABUKE KORISTITI ZA PITE, ŠTRUDLE, KOMPOT... Evo kako koristiti različite vrste jabuka za bolji okus jela

Za savijače je najbolje kombinirati više vrsta jabuka, poput Granny Smitha, koja daje svježinu, i nekih drugih slađih, aromatičnijih sorti, s kojima će se fantastično složiti...

Shutterstock

Jabuke su ukusne svježe, u salatama, slasticama, kompotima, a da biste znali koje su najbolje za pečenje i kuhanje, treba se voditi okusom, ali i teksturom.

Dobre jabuke za pečenje slatke su i trpke i neće se raspasti u pećnici. Jabuka Granny Smith idealna je za pripremu džema zbog svoje čvrste teksture, a odlična je sorta i za kuhanje i pečenje kolača te kao desert. Možete ih kombinirati i sa slađim, aromatičnim varijantama za više okusa. Za savijače su odlične i druge vrste jabuka koje nemaju previše soka, kao npr. Braeburnove sorte.

Za savijače je najbolje kombinirati više vrsta jabuka, poput Granny Smitha, koja daje svježinu, i nekih drugih slađih, aromatičnijih sorti, s kojima će se fantastično složiti...

Mekše jabuke delikatnije teksture bolje su za kuhanje i lako će se pretvoriti u kompot ili umak. Jabuke prije kuhanja sitno narežite da se brže skuhaju i raspadnu, a možete ih i naribati. Odlična je ideja ako koristite različite vrste jabuka kako biste dobili bogatiji okus, a kuhanjem možete spasiti oštećene jabuke koje su još uvijek zdrave – nitko neće znati da u početku nisu bile savršene.

Jabuke izvorno potječu iz brdovitih područja jugozapadne Kine, a počeci uzgoja sežu u staru Perziju. Odatle su trgovačkim putovima stigle do Crnog mora, odakle se jabuka proširila prema jugoistočnoj, a potom i prema srednjoj Europi. Danas postoje tisuće sorti jabuka, a neke od najpopularnijih kod nas su zlatni i crveni delišez, Jonagold, Idared, Granny Smith, Pink Lady, Fuji, Gala, Braeburn, starinska sorta Kanada, Pinova, Red Topaz, Crimson Crisp, Opal.

 Izvor: Stil Kurir