Stiže sezona šparoga - kako ih najlakše pripremiti u 3 osnovna recepta

Nabavite vezicu ovih vrlo zdravih biljaka i pripremite ih pečene, kuhane s tjesteninom ili u krem juhi.

Shutterstock

Sezona šparoga obično počinje u rano proljeće, optimalno vrijeme branja je u travnju i svibnju, ali ovisno o vremenskim uvjetima, mogu se pronaći i u ožujku pa čak i u veljači. Ovu vrlo zdravu samoniklu biljku iz priobalnog područja zovu proljetnim čistačem organizma. Radi se o delikatesi zanimljivog okusa koju možemo pripremati na različite načine - od fritaje do krem juhe, a vrlo je ukusna pečena u pećnici. 

Ima veliku nutritivnu vrijednost zbog bogatog sadržaja minerala i vitamina, a malu energetsku vrijednost. Bogatija je kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem i željezom, a sadrži i ostale mikroelemente kao što su bakar, cink, fluor i jod. Odličan je izvor folata i vitamina C, sadrži i tiamin i vitamin B6 te, donekle i vlakna, vitamin A, bjelančevine… Smanjuje razinu kolesterola, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Preporučuje se i kao diuretik koji ima moć rastvaranja bubrežnih kamenaca. Sadrži i glutation kao jedan od najsnažnijih antikancerogenih sastojaka i antioksidanasa u organizmu, koji se koristi za detoksikaciju karcinogenih elektrolita te za zaštitu stanica od oksidacijskog oštećenja. Šparoga također djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada. 

Ove godine sezona je već počela, pa kad ćete imati priliku, nabavite vezicu i pripremite ih pečene, kuhane ili u krem juhi. Pečene šparoge možete omotati pancetom ili slaninom za odličan hrskav zalogaj.

1. Pečene šparoge

Sastojci:

  • 400 g šparoga
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 grančica timijana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • limunov sok
  • 50 g parmezana
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šparoge operite, odstranite tvrde krajeve (pod prstom ćete osjetiti gdje im je prirodan dio koji pukne) pa ih rasporedite po limu za pečenje. Dobro ih posolite i popaprite, pospite ih timijanom, pomiješajte sa sitno nasjeckanim češnjakom i prelijte maslinovim uljem. Pecite ih 10-ak minuta, ovisno o tome koje su debljine. Izvadite iz pećnice, pokapajte ih limunovim sokom i pospite naribanom parmezanom i peršinom.

Shutterstock  Pečene šparoge

2. Krem juha od šparoga

Sastojci:

  • 1 mali luk
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 400 g šparoga
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 4 žlice vrhnja za kuhanje
  • sol, papar

Priprema:

Na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani luk pa dodajte očišćene i narezane šparoge. Kratko dinstajte, uz miješanje, još dvije do tri minute. Prelijte vrućim temeljcem, dobro začinite soli i paprom, poklopite pa kuhajte 10-ak minuta, sve dok šparoge ne omekšaju. Dodajte vrhnje pa izmiksajte juhu štapnim mikserom ili u blenderu. 

Shutterstock  Juha od šparoga

3. Tjestenina sa šparogama, graškom i bobom

Sastojci:

  • 80 g boba
  • 200 g šparoga
  • 150 g graška
  • 350 g špageta
  • 150 g mladog poriluka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 200 ml vrhnja s visokim udjelom mliječne masti
  • svježe naribani parmezan

Priprema:

Povrće operite, šparoge prelomite pa sve zajedno skuhajte na pari. Dok se povrće kuha, zagrij slanu vodu do vrenja pa skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Potom prodinstajte poriluk na ulju i maslacu. Kad omekša, dodajte vrhnje i dobro promiješajte. Dodajte povrće kuhano na pari, procijeđenu tjesteninu pa začinite po želji soli, paprom i svježim začinskim biljem koje vam se nađe pri ruci. Netom prije posluživanja prelijte s malo maslinovog ulja pa po vrhu krupno naribajte parmezan.