Zbog posljedica požara u Osijeku, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) građanima koji žive u blizini požarišta savjetuje temeljito prati i guliti voće i povrće te izbjegavati lisnato povrće (zelena salata, blitva, kupus).
Lisnato povrće ima najveću površinu na kojoj se zadržavaju čestice, bakterije, pesticidi i tvari kojima je tretirano.
Istraživanja su pokazala da je jedan od najboljih načina uklanjanja pesticida s voća i povrća uklanjanje kore (ako je moguće). Kod salate, paprike i jabuke morate odrezati dijelove oko peteljki jer se tamo nalazi najviše pesticida i bakterija. Podsjećamo kako pravilno i temeljito oprati povrće, a uz pomoć soli, octa, sode bikarbone i limuna možete sami napraviti otopine za ispiranje.
Operite pod hladnom vodom
Istraživanja su pokazala da se 70 do 80% pesticida može isprati s voća i povrća samo hladnom vodom. Važno je voće i povrće dobro istrljati rukama pod mlazom vode i perite najmanje 30 sekundi.
Lisnato povrće (salata, kelj, kupus, blitva...) perite počevši od vanjskih listova koje uvijek temeljitije i dulje perete pod mlazom vode, pa prema unutra. Prije pranja možete ga namakati petnaestak minuta.
Gomoljasto povrće, poput krumpira, batata i mrkve, sadrži najviše pesticida u kori, pa ćete guljenjem ukloniti većinu nepoželjnih pesticida i otrova. Nakon uklanjanja kore, povrće je potrebno oprati tako da ga trljate pod mlazom mlake vode najmanje 20 sekundi.
Kada je riječ o brokuli i cvjetači te povrću koje ima oblik "cvijeta", prvo je potrebno odvojiti cvjetove, potopiti ih u mlaku vodu na 15 minuta, a zatim svaki cvijet dobro isprati pod mlazom vode.
Otopina soli
Otopite 2 žlice soli u 4 šalice tople vode. Potopite voće ili povrće u otopinu i ostavite da odstoji 30 do 60 minuta. Nakon toga operite voće i povrće pod hladnom vodom.
Otopina octa
U zdjelu ulijte vodu i ocat u omjeru 2:1. Potopite voće i povrće i ostavite da odstoji pola sata do sat vremena. Nakon toga operite voće i povrće pod hladnom vodom. Voće i povrće će nakon ovog pranja duže trajati.
Soda bikarbona
Napravite otopinu od žličice sode bikarbone koju ćete otopiti u jednoj litri vode, a potom u otopinu potopiti voće ili povrće na 15 minuta.
Ocat i limunov sok
U raspršivač ulijte 1 šalicu vode, 2 žlice octa, 1 žlicu limunovog soka. Poprskajte voće i povrće, pričekajte 30 sekundi, zatim operite pod hladnom vodom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice