Prokulice ili kelj pupčar je povrće iz obitelji kupusnjača u koju spadaju brokula, kelj, cvjetača i kupus. Kao i ostale kupusnjače, sadrže velike količine sumpornih tvari koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari te štite od teških bolesti. Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva. Prokulica je odličan izvor vitamina A, B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale - kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar te kalcij.
Kako pripremati prokulice?
Prokulice prije pripreme očistite tako da im odrežete kraj (stabljiku) i glavice prerežete na polovice. Najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari pet minuta jer je to optimalno vrijeme da prokulice budu najukusnije - izvana mekane, a iznutra hrskave te lako probavljive. Ako se kuhaju dulje i u vodi, previše omekšaju, izgube mnogo klorofila pa njihova zelena boja izblijedi, a počinje se oslobađati sumporovodik stvarajući neugodan miris koji utječe i na okus. Mogu ostati svježe do deset dana u hladnjaku ako ih stavite u plastičnu vrećicu iz koje ste pritom maksimalno istisnuli zrak. Ne perite ih prije nego što ih stavite u hladnjak jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja.
Salata s prokulicama i slaninom svjetsku je slavu stekla nakon što je u medije dospjela informacija kako je riječ o jednom od omiljenih jela glumice Julije Roberts. I dok mnogi zaziru od prokulica, miljenica Hollywooda spremno tvrdi kako će ovaj recept promijeniti njihovo negativno mišljenje.
1. Salata s prokulicama i slaninom
Sastojci za salatu:
- 2 kriške nasjeckane slanine
- 500 g narezanih prokulica
- 15 g tostiranih nasjeckanih pistacija
- 50 g naribanog sira
- 1 žlica octa
- 1 poširano jaje⠀
- sol po ukusu⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sastojci za preljev:
- 3 žlice vinskog octa
- 2 žlice maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- 1 žlica senfa
- 1 žlica sitno nasjeckanog peršina
- 1 žlica sitno nasjeckanog timijana
- ½ žlice mljevenog češnjaka
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Pripremu salate započnite pripremom poširanog jaja u proključaloj vodi. Ako volite tvrdo poširano jaje, ostavite ga najmanje šest minuta, a u suprotnom izvadite ga nakon tri do četiri minute. Također, ako ne želite poširati jaje možete ga ispeći.
Prokulice prerežite na pola i dobro ih operite, potom ih nasjeckajte na tanke ploške. Popržite slaninu i dodajte nasjeckane (ili naribane) prokulice te prethodno pripremljen preljev od octa, maslinovog ulja, soka od limuna i začina. Prokulice ne smiju biti kašaste, već trebaju ostati hrskave. Mješavinu zadržite na laganoj vatri 30 sekundi, potom maknite sa strane i dodajte naribani tvrdi sir po odabiru i tostirane pistacije. Servirajte u tanjur tako da na vrh postavite poširano jaje. Sve začinite s malo crnog papra i uživajte!
2. Karamelizirane prokulice iz pećnice
Sastojci:
- 1 kg prokulica (očišćene, prerezane)
- 3 veća režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- maslinovo ulje
- 3 žlice balzamičnog octa
- 1 žlica meda
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
U posudi pomiješajte 60 ml maslinovog ulja, 3 žlice balzamičnog octa, žlicu meda, 2 žličice soli, usitnjeni češnjak te svježe mljeveni papar. Sve dobro promiješajte te po potrebi dodajte još malo meda. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva te u pećnici zagrijte lim za pečenje obložen paprom za pečenje. Očišćene i na polovice prerezane prokulice (veće primjerke) dodajte u mješavinu. Promiješajte kako bi se sve dobro proželo. Izvadite zagrijani lim te po površini dodajte jednu po jednu prokulicu s prerezanom stranom prema dolje. Pecite oko pola sata ili dok prokulice ne poprime boju pečenja te omekane. Pečene pospite s malo krupne soli ili soli u pahuljicama i poslužite.
3. Prokulice omotane slaninom
Sastojci:
- 10 tankih šnita slanine
- 10 prokulica
- javorov sirup
Priprema:
Pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Poslažite trakice slanine na dasku za rezanje, svaku lagano premažite s malo javorovog sirupa, a zatim popaprite po ukusu. Prokulice operite, očistite i odrežite im tvrđe krajeve. Prokulice omotajte slaninom pa lagano premažite svaku s malo javorovog sirupa i popaprite po ukusu. Prebacite ih na lim za pečenje, pazeći da dio gdje se slanina odvaja bude okrenut prema dolje. Pecite 20 minuta. Pečene prokulice prebacite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice