Kako pravilno skuhati jaja da ne popucaju

Bliže nam se uskršnji blagdani kad najviše kuhamo jaja.

Shutterstock

Obojena jaja, odnosno pisanice simbol su Uskrsa. Bliže nam se uskršnji blagdani, kada najviše kuhamo jaja, a često pitanje je kako pravilno skuhati jaja da ne popucaju.

Mnogi kuhaju jaja tako što ih stavljaju u hladnu vodu, ali ova metoda nije uvijek najbolja.

Izbor temperature vode ovisi o tome gdje i na kojoj temperaturi su jaja bila pohranjena. Ako su bila u hladnjaku, preporučljivo ih je staviti u hladnu vodu. Nagla promjena temperature može uzrokovati pucanje ljuske, jer najvažnije je u kakvu ih vodu stavljate, a uz jedan trik možete ih jednostavno oguliti. Ako su se jaja malo ugrijala, npr. stajala su sat vremena na sobnoj temperaturi, mogu se staviti u kipuću vodu.

Shutterstock 

Zašto jaja pucaju?

S oštrim padom temperature, protein, koji se nalazi u blizini ljuske, brzo se zagrijava i širi. Budući da ljuska jajeta nije elastična, ne može se istegnuti i zbog toga puca.

Kako izbjeći pucanje jaja:

  • Ne stavljajte jaja iz hladnjaka u vruću vodu.
  • Počnite kuhati u hladnoj vodi.
  • Dodajte malo soli u vodu.

Ne zaboravite da je optimalno vrijeme kuhanja za dobivanje meko kuhanih jaja 3-4 minute, za omlet 4-5 minuta, za tvrdo kuhana jaja 7-10 minuta. Također, kako biste lakše ogulili jaja, nakon kuhanja ih možete staviti u hladnu vodu nekoliko minuta.