Obojena jaja, odnosno pisanice simbol su Uskrsa. Bliže nam se uskršnji blagdani, kada najviše kuhamo jaja, a često pitanje je kako pravilno skuhati jaja da ne popucaju.
Mnogi kuhaju jaja tako što ih stavljaju u hladnu vodu, ali ova metoda nije uvijek najbolja.
Izbor temperature vode ovisi o tome gdje i na kojoj temperaturi su jaja bila pohranjena. Ako su bila u hladnjaku, preporučljivo ih je staviti u hladnu vodu. Nagla promjena temperature može uzrokovati pucanje ljuske, jer najvažnije je u kakvu ih vodu stavljate, a uz jedan trik možete ih jednostavno oguliti. Ako su se jaja malo ugrijala, npr. stajala su sat vremena na sobnoj temperaturi, mogu se staviti u kipuću vodu.
Zašto jaja pucaju?
S oštrim padom temperature, protein, koji se nalazi u blizini ljuske, brzo se zagrijava i širi. Budući da ljuska jajeta nije elastična, ne može se istegnuti i zbog toga puca.
Kako izbjeći pucanje jaja:
- Ne stavljajte jaja iz hladnjaka u vruću vodu.
- Počnite kuhati u hladnoj vodi.
- Dodajte malo soli u vodu.
Ne zaboravite da je optimalno vrijeme kuhanja za dobivanje meko kuhanih jaja 3-4 minute, za omlet 4-5 minuta, za tvrdo kuhana jaja 7-10 minuta. Također, kako biste lakše ogulili jaja, nakon kuhanja ih možete staviti u hladnu vodu nekoliko minuta.