Jaja su omiljen doručak mnogima, a pripremaju se na razne načine, od pečenih jaja na oko, kajgane do najjednostavnijeg - kuhanog jaja. No kulinarska stručnjakinja M.F.K Fisher i autorica knjige "Kako skuhati vuka" tvrdi da većina ljudi jaje kuha na pogrešan način. Zapravo, prema njoj, već sam izraz "skuhati jaje" nije točan, jer je tajna u tome da se jaje ne kuha.

U knjizi koju je objavila još 1942. godine uključila je cijelo poglavlje o tome ovoj temi, prenosi Metro. Stručnjakinja i spisateljica kaže da svi radimo istu grešku, a to je temperatura vode.

Prema njoj, ako stavimo jaje u kipuću vodu, bjelanjak koji je najbliže ljusci skuha se prvi, a žumanjak ostaje sirov, odnosno treba mu više vremena, a trebali bi biti gotovi u isto vrijeme. U svojoj knjizi podijelila je dvije metode koje možete isprobati.

Kako skuhati jaje
Shutterstock 

Kako skuhati jaje?

Savjetuje da jaje najprije stavite pod hladnu vodu kako biste spriječili pucanje, a zatim ga lagano stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher kaže da će se tako skuhati jednako brzo kao i kad voda ključa, no bit će bolje kuhano.

Drugi način je uroniti jaje u hladnu vodu u posudi, koju potom brzo zagrijete, i čim voda uzavre jaje je gotovo i spremno za jelo.
Međutim, spisateljica je kasnije priznala da se pomoću njezinih tehnika jaja često ne gule tako dobro.