Jaja su svestrana namirnica koja se puno koriste u kulinarstvu, a vrlo su zdrava i hranjiva. Bogat su obrok i samostalno, kao kuhana, pržena na oko ili pečena u kajgani, a obavezan su sastojak i u raznim jelima, kao sastojak koji povezuje druge namirnice poput ćufti, pljeskavica, polpeta do umaka za složence te gotovo nezaobilazna u slasticama i kolačima.

Iako se kuhana jaja i kajgana čine kao najjednostavnije brzo jelo, stručnjaci s portala Tasting Table tvrde da većina ljudi griješi u pripremi.

1. Ne ostavljate jaja na sobnoj temperaturi

Prije pečenja, ostavite jaja na sobnoj temperaturi. Hladnom jajetu potrebno je dulje vremena da se temeljito skuha. To je zato što bjelanjak teško napušta svoju tekuću fazu, što bi moglo uzrokovati prekuhavanje žumanjka.

Također, ako dok radite jaja "na oko" u tavu stavite malo vode, a zatim tavu poklopite, vrhovi će se kuhati, a žumanjci ostati tekući.

2. Razbijate jaje izravno u posudu

Kad se razbijaju jaja, najpraktičnije ih je razbiti na ili u samu posudu u kojoj ćete ih miješati, ali na taj način bakterije s ljuske mogu doći do hrane. Na taj način će se i žumanjak lakše proliti.

Dakle, prvo razbijte jaje u manju zdjelicu i prije nego što ga stavite u vodu (kad prokuha), ili ako ga želite dodati u juhu ili neko jelo, žlicom malo provrtite u tavi. 

10 grešaka koje radite kad pripremate jaja
Shutterstock 

3. Prepržite jaja

Ako jaja predugo pržite na vatri riskirate da ispadnu suha. Skinite ih s vatre malo prije nego što su pečena jer će se nastaviti dalje peći.

4. Ne pazite na temperaturu 

Ako kuhate jaja na previsokoj temperaturi, bjelanjak će se brže skuhati, a žumanjak će ostati sirov. Kada voda proključa, smanjite vatru, a to isto učinite i prilikom pripremanja kajgane, da se ne osuši.

5. Ne mutite dovoljno

Ključno je da jaja potpuno umutite u zdjelici prije nego ih ulijete u tavu jer proces mućenja stvara zrak, što dovodi do pahuljastih jaja. Skinite ih s štednjaka prije nego što su gotova, jer će se ona nastaviti peći.

10 grešaka koje radite kad pripremate jaja
Shutterstock 

6. Ne koristite neprianjajuću tavu

Ako se jaje zalijepi za tavu, onda se može lako razliti. Iako neprianjajuća tava nije idealna, omogućava jajima lako klizenje po površini i ona ostaju cijela. Drugi materijali, kao što su nehrđajući čelik mogu dovesti do lijepljenja.

7. Ne koristite dovoljno ulja

Možda se pitate zašto je važno koliko ulja se koristi, ako tava s neprijanjajućim premazom sprječava da se jaja zalijepe za nju. No, profesionalni kuhari preporučuju da ulijete onoliko ulja koliko biste stavili u običnu tavu jer će jaja biti ukusnija. Također koriste maslac koji pluta u tavi jer im daje dozu dodatne hrskavosti.

8. Tvrdo kuhanim jajima skinete ljusku odmah nakon kuhanja

Tvrdo kuhana jaja nastavljaju se kuhati u ljusci, pa ih je važno staviti u ledenu vodu čim ih skinete sa štednjaka. Ova metoda bi trebala olakšati i guljenje jaja, a nećete opeći prste.

10 grešaka koje radite kad pripremate jaja
Shutterstock 

Iako postoji mnogo rasprava o tome koliko dugo treba čekati prije guljenja tvrdo kuhanog jajeta, najbolji je način da ga odmah stavite u ledenu vodu jer tako osiguravate da se ljuska neće nastaviti kuhati.

9. Začinjavate u pogrešnom trenutku

Neki dodaju začine prije stavljanja jaja na štednjak, dok drugi smatraju da kajganu ne treba začinjavati dok ne počne pečenje, a neki pak ih začinjavaju na samom kraju, kad su već pečena.

Pravilno je dodati začine tijekom mućenja jaja jer to dovodi do mekše kajgane. Začini imaju više vremena da se povežu s jajima, stvarajući jače okuse. Preporučuje se posoliti ih 15 minuta prije kuhanja. A ako nemate toliko vremena za čekanje, začinite kajganu prije nego što je stavite na štednjak.

10. U umućena jaja dodajete mlijeko ili vrhnje za kuhanje

Neki misle da će jaja tako postati mekana i pahuljasta. Međutim, dodavanje ovih sastojaka može uništiti okus jaja i promijeniti njihovu teksturu – bit će tekuća, što nikako ne želite. Da biste to spriječili, kuhate ih dulje kako bi tekućina isparila, a na kraju vam na tanjuru ostane samo guma, a ne ukusno jaje.