Marinada omekšava meso, ali mu i daje aromatičan okus. Također, ako meso prelijete sokom od limuna, ono postaje puno mekše. Nikada nemojte marinirati u metalnim posudama jer će meso biti gorko, već koristite staklene, plastične ili keramičke posude. Kako bi se marinada što bolje upila, sastojke pritisnite vilicom na nekoliko mjesta.
1. Slatko-kisela marinada
Sastojci:
- 2 žlice soja umaka
- 2 žlice crnog vina
- 3 češnja mljevenog češnjaka
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 1 žličica mesa
- papar
- slatka mljevena paprika
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za marinadu pa premažite meso i ostavite da odstoji najmanje 3 sata, a najbolje vrijeme je oko 8-9 sati.
2. Mliječna marinada
Sastojci:
- 1 kiselo mlijeko
- 2 režnja češnjaka
- 1/2 žličice kurkume
- 1 klinčić
- prstohvat cimeta
3. Pikantna mliječna marinada
Sastojci:
- 1 kiselo mlijeko
- 1,5 žličica mljevene ljute paprike
- 1 žlica soka od limuna
4. Marinada s limunom
Sastojci:
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice ulja
- naribana kora limuna
- svježa menta
- origano
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i premažite meso. Količinu možete prilagoditi svom ukusu.
5. Marinada za ražnjiće
Sastojci:
- 2 žlice senfa
- 4 žlice majoneze
- prstohvat mljevenog papra
- 2 glavice luka
- 1 limun
- 2 lista lovora
- sol
Priprema:
Meso narežite na komade, pa začinite paprom. Prelijte majonezom i senfom koje ste prethodno pomiješali i dobro promiješajte. Stavite lovorov list i pospite nasjeckanim lukom. Sve prelijte limunovim sokom i ostavite da se marinira 8 sati. Meso posolite prije nego što ga stavite na roštilj.
Izvor: Stvar ukusa